Slechts 45% van de bedrijven heeft de deadline voor het eigendomsregister gehaald: FD

Slechts 45% van de bedrijven heeft de deadline voor het eigendomsregister gehaald: FD

Het Nederlandse ministerie van Financiën schat dat niet meer dan 45% van de bedrijven en instellingen verplicht is om: registreren wie hun belangrijkste eigenaren zijn hebben dat ook daadwerkelijk gedaan, de Financieel Dagblad zei dinsdag.

Het register van ‘uiteindelijk economisch eigendom’ maakt deel uit van de EU-inspanningen ter bestrijding van het witwassen van geld en heeft tot doel vast te stellen wie de werkelijke eigenaren en beheerders van bedrijven, stichtingen en samenwerkingsverbanden zijn.

Maar vanwege de privacyaspecten is er veel kritiek op de maatregel van aandeelhouders. Hoewel het volledige register niet voor iedereen toegankelijk is, krijgt iedereen toegang tot persoonlijke gegevens, zoals leeftijd en nationaliteit, van eigenaren en grootaandeelhouders.

Werkgeversorganisaties en parlementsleden hadden er bij het ministerie van Financiën op aangedrongen de deadline van 27 maart voor naleving te verlengen vanwege het lage opnamepercentage, maar ambtenaren hebben dit geweigerd.

Informatie van het ministerie van Financiën over het Ubo-register, in het Engels

Het FD zegt dat sommige bedrijven lijken te wachten op de uitspraak van een zaak die momenteel wordt behandeld door het Europese Hof van Justitie, dat zich concentreert op de Luxemburg Ubo-register.

In die casus wordt gekeken naar de balans die de EU-wetgeving vindt tussen de bestrijding van witwassen en de financiering van terrorisme, met het recht op privacy.

Campagnegroep Privacy eerst neemt ook juridische stappen tegen het Nederlandse register.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment