Slechts 23 mensen beboet voor overtreden quarantaineregels: Telegraaf

Slechts 23 mensen beboet voor overtreden quarantaineregels: Telegraaf

een vrouwelijke reiziger die door een luchthaven loopt en een trolleytas trekt

Slechts 23 boetes van € 339 zijn tot nu toe uitgedeeld aan mensen die de verplichte coronaviruswetten hebben overtreden, die vanaf 15 juni werden uitgebreid naar Groot-Brittannië, heeft het ministerie van Volksgezondheid aan de Telegraaf.

Quarantaine is verplicht voor mensen die naar Nederland reizen vanuit Brazilië, India, Groot-Brittannië en andere landen waar de Delta-variant van het coronavirus dominant is. Critici zeggen echter dat het controlesysteem zwak is en sommigen hebben opgeroepen tot herinvoering van vliegverboden.

‘Als de controles niet goed zijn, is dat zorgelijk’, zegt viroloog Bert Niesters van het Utrechtse academisch ziekenhuis tegen de krant.

‘Het systeem is zo goed als de controle en de handhaving’, zegt viroloog Ab Osterhaus, voorheen hoofd van het RIVM.

In Taiwan kunnen de boetes bijvoorbeeld oplopen tot 30.000 euro, zei hij. ‘Dan is er een veel sterkere drang om thuis te blijven’, zei hij. ‘Dit is een variant van het virus die je niet in je land wilt hebben.’

Papierwerk

De quarantainecontroles beginnen in het land van herkomst, waar de luchtvaartmaatschappij moet controleren of een passagier een test heeft gehad. Maar in één op de 300 gevallen komen mensen uit een land met een hoog risico zonder de juiste papieren, zegt een woordvoerder van de regionale gezondheidsraad Kennemerland, die de luchthaven Schiphol bestrijkt.

Ook zonder papieren mogen ze door naar de paspoortcontrole. ‘We testen ze niet omdat dit niet is wat ons is gevraagd door het ministerie van Volksgezondheid’, zei de woordvoerder.

Het ministerie heeft tot nu toe 5.513 quarantainemeldingen gehad, waarin staat waar mensen bereikbaar zijn. Een team van 10 personen van de ANWB Automobielorganisatie belt vervolgens de opgegeven telefoonnummers.

Raad

Als ze twijfelen over waar mensen zijn, kunnen ze de gemeente waarschuwen. In totaal is dit 307 keer gebeurd, aldus de Telegraaf. Gemeenten kunnen dan hun eigen ambtenaren rondsturen ter controle. Rotterdam heeft dit slechts 11 keer gedaan, Amsterdam 58.

De Delta-variant is binnen enkele weken verantwoordelijk voor de helft van alle besmettingen in Nederland, zei volksgezondheidsinstituut RIVM eerder in juni.

Het RIVM verwacht echter niet dat de variant op korte termijn een significante impact zal hebben en zegt dat het aantal ziekenhuisopnames verder zal afnemen. Dit komt door zowel het vaccinatieprogramma als seizoensgebonden factoren.

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment