Slachtoffers kinderopvangtoeslag schandaal pers minister voor snellere schadevergoeding

Slachtoffers kinderopvangtoeslag schandaal pers minister voor snellere schadevergoeding

Meer dan 100 vrouwen hebben deelgenomen aan een protest in Rotterdam waarin de regering werd opgeroepen om de schadevergoeding te versnellen voor gezinnen die verstrikt zijn geraakt in het schandaal over kinderopvangtoeslag.

Ook Kamerleden Renske Leijten van de PvdA, Farid Azarkan van Denk en Pieter Omtzigt liepen donderdagochtend mee in de ‘mars voor moeders’ van het Rotterdamse stadhuis naar het belastingkantoor aan de Laan op Zuid.

Ze overhandigden een lijst met eisen aan de interim-minister van Financiën Alexandra van Huffelen, die was aangesteld om het proces te leiden van het compenseren van mensen die ten onrechte werden beschuldigd van het frauduleus claimen van kinderopvangtoeslag.

Een vrouw genaamd Sharda, uit Capelle aan de IJssel, vertelde Rijnmond dat ze was veroordeeld tot terugbetaling van € 15.000 met een deadline van slechts twee weken.

‘het begon met 25 blauwe belastingenveloppen in mijn brievenbus. Ze werden allemaal op dezelfde dag bezorgd. Ik dacht dat de postbode een fout had gemaakt,’ zei ze.

‘Hoe vaker ik de belastingdienst belde, hoe meer ik werd uitgemaakt voor fraudeur. Het duurde zo lang dat ik het zelf begon te geloven. 11 jaar lang dacht ik dat het mijn eigen schuld was.’

Een vergoeding

Het kabinet is overeengekomen om vooraf € 30.000 schadevergoeding te betalen aan degenen die door het schandaal zijn getroffen, maar het proces is vastgelopen in procedurele vertragingen. De betalingen van € 30.000 waren beloofd voor 1 mei en tegen half juni had minder dan de helft van de families die een claim indienden het ontvangen.

Van Huffelen zei dat het proces ingewikkelder was gebleken dan het op het eerste gezicht leek. ‘Recht doen aan ouders is een van de belangrijkste dingen’ ze zei. ‘Dat betekent dat ze het geld terugkrijgen dat ze onterecht moesten terugbetalen, met een extra vergoeding.

‘Als we het snel kunnen doen, doen we dat, maar we zien ook dat de situatie voor sommige ouders zo ongelooflijk complex is dat hun geld op allerlei verschillende manieren wordt teruggevorderd.’

Het hele kabinet trad in januari af nadat uit een vernietigend rapport bleek dat duizenden ouders het slachtoffer waren geworden van een ‘ongeëvenaard onrecht’ als gevolg van de nultolerantiebenadering van de Belastingdienst bij uitkeringsfraude.

Sommige families moesten tienduizenden euro’s terugbetalen en mochten in de komende jaren geen claim indienen omdat ze eenvoudige fouten maakten, zoals het vergeten van een formulier of het niet indienen van een document.

Dat zei het statistiekbureau CBS vorige maand meer dan 1.100 kinderen werden opgevangen nadat hun ouders werden gebrandmerkt als fraudeurs.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment