Sirenes waarschuwen bij dijkdoorbraak in Limburg, grote overstromingen

Sirenes waarschuwen bij dijkdoorbraak in Limburg, grote overstromingen

Een drones zicht op de watersnood in Limburg. Foto: Sem van der Wal ANP

Een dijk langs het Julianakanaal in Zuid-Limburg brak vrijdagmiddag door, waardoor de lokale veiligheidsraad mensen in verschillende dorpen aanspoorde om met spoed hun huizen te verlaten omdat overstromingen onvermijdelijk waren.

Ook klonken sirenes om mensen te waarschuwen te evacueren, aldus de NOS.

De eerste bres was ongeveer een meter breed, maar zal waarschijnlijk groter worden naarmate de waterdruk aanhoudt, zeiden functionarissen.

Ondertussen bereikt het waterpeil in de Maas, die evenwijdig aan het kanaal loopt, naar verwachting zijn hoogtepunt in Roermond rond 15.00 uur en in Venlo, verder stroomafwaarts om 03.00 uur. Het hoofdziekenhuis van Venlo is al uit voorzorg ontruimd.

De Nederlandse regering heeft de regionale overstromingen als een officiële ramp bestempeld, waardoor de staat de rekening voor een groot deel van de schade op zich neemt. ‘Het is heel duidelijk dat de situatie rampzalig is’, zei premier Mark Rutte donderdagavond tegen verslaggevers. ‘Mensen maken zich zorgen over hun huis en hun baan.’

Na grote overstromingen in 1993 en 1995 heeft de Nederlandse overheid 2,4 miljard euro geïnvesteerd in betere uiterwaarden, maar dat was niet genoeg om een ​​dergelijke hoeveelheid water op te vangen. Er viel meer dan 10 centimeter in 24 uur en meer dan 20 centimeter in een periode van drie dagen – een gebeurtenis die eens in de duizend jaar voorkomt, zeggen experts.

‘Regen kan in Nederland voor problemen zorgen, maar dit is een wake-up call waaruit blijkt dat regen een bedreiging kan vormen voor de openbare veiligheid’, zegt Alex Hekman van civiel ingenieurs Sweco tegen het Financieele Dagblad.

De overstromingen zijn veroorzaakt door zeer zware regenval in nabijgelegen heuvelachtige delen van Duitsland en de Ardennen in België, evenals in Limburg zelf. Terwijl de overstromingen in Nederland grote schade hebben aangericht, waren de problemen in Duitsland en België veel groter.

In Duitsland zouden nu minstens 80 mensen zijn omgekomen nadat de overstromingen huizen deden instorten, terwijl het dodental in België op 23 wordt geschat.

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment