Shell kondigt nieuwe koolstofdoelstelling aan, aandeelhouder roept op tot opsplitsing

Shell kondigt nieuwe koolstofdoelstelling aan, aandeelhouder roept op tot opsplitsing

Olie- en gasgigant Shell komt met nieuwe, hardere milieudoelstellingen, zegt dat het de CO2-uitstoot in 2030 met 50% wil verminderen in vergelijking met 2016.

De nieuwe doelstelling werd donderdag bekend gemaakt, tijdens de publicatie van de derdekwartaalcijfers van het bedrijf.

Shell staat onder druk om haar strategie op meerdere fronten te wijzigen. In mei steunde zo’n 30% van de Shell-aandeelhouders een motie van actiegroep Follow This tijdens de AVA van het bedrijf, waarin de olie- en gasgigant werd opgeroepen om een ambitieuzer plan om de klimaatdoelstellingen van het akkoord van Parijs te helpen halen.

De verhuizing lijkt ook een reactie te zijn op de rechtszaak tegen Shell eerder dit jaar door groene groepen gebracht. In die uitspraak beval de rechtbank Shell om zijn uitstoot in 2030 met 45% te verminderen ten opzichte van 2019.

Tot nu toe heeft Shell zich alleen gecommitteerd om in 2050 klimaatneutraal te zijn.

Het nieuwe doelwit staat echter haaks op de wensen van Shell-aandeelhouder Third Point, eigendom van de Amerikaanse miljardair Daniel Loeb, die wil dat het bedrijf in tweeën breekt, gezien de druk die het ondervindt van milieuactivisten.

In een brief aan Shell, die door de Financiële krant, Third Point spreekt zijn bezorgdheid uit over de strategie van het bedrijf en beveelt aan deze in tweeën te splitsen.

Het ene deel zou zich richten op olie en gas en het andere op de rest van Shell’s activiteiten, inclusief hernieuwbare energiebronnen. Deze verandering in strategische richting, zegt Third Point, zou het voor Shell gemakkelijker maken om zowel investeerders aan te trekken als te behouden.

Goedkoper

Third Point zegt dat Shell-aandelen ongeveer 35% goedkoper zijn dan ExxonMobil en Chevron, terwijl het bedrijf in veel opzichten een voorsprong heeft op zijn Amerikaanse concurrenten. Het probleem, zegt Third Point, is dat Shell geen keuzes maakt.

‘Hierdoor is een onsamenhangende, tegenstrijdige strategie ontstaan’, citeert het FD de brief. ‘Je kunt niet alles tegelijk zijn. Shell heeft dit geprobeerd en het resultaat is ongelukkige aandeelhouders die dorsten naar rendement en een ongelukkige samenleving die wil dat Shell meer doet om de CO₂-uitstoot te verminderen.’

Het FD wijst erop dat Loeb in 2015 opriep om DSM in tweeën te splitsen, waarbij één eenheid zich richt op speciale voedingsmiddelen en één op industriële kunststoffen. Hoewel het bedrijf toen niet luisterde, vorige maand heeft DSM zijn materialenbesluit genomen ter beoordeling.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment