Senatoren dringen er bij kabinet op aan om massaal Facebook-datacenter bij Zeewolde te overtreffen

Senatoren dringen er bij kabinet op aan om massaal Facebook-datacenter bij Zeewolde te overtreffen

Senatoren hebben het kabinet opgeroepen de bouw van een enorm datacenter voor Facebook-moeder Meta nabij het Flevolandse Zeewolde stop te zetten.

De meeste senatoren stemden voor een motie waarin de ministers worden opgeroepen ervoor te zorgen dat wijzigingen in de lokale bestemmingsplannen, die de weg vrijmaakten voor de bouw, niet in de praktijk worden gebracht. De nieuwe regering heeft toegezegd beleid te gaan maken voor massale datacenters, maar dat is nog niet gebeurd.

Het geschil over groen licht van de gemeente voor het enorme datacenter kreeg vorige week een nieuwe wending toen een politieke partij die tegen het project was een absolute meerderheid won bij de lokale verkiezingen.

De partij verzet zich tegen het besluit om het Meta-datacenter op landbouwgrond te vestigen en leider Tom Zonneveld zegt er alles aan te zullen doen om het terug te draaien.

De gemeenteraad van Zeewolde stemde eind december voor wijziging van het bestemmingsplan, waarmee de weg vrij is voor de bouw van het datacenter. Een deel van het land is echter in handen van de nationale overheid, die nog haar goedkeuring moet geven voor het project, en nu hebben senatoren er bij de staat op aangedrongen nee te zeggen.

Het datacenter, of hyperscale, is om verschillende redenen controversieel, niet in de laatste plaats omdat het op agrarische grond wordt gebouwd. Er is ook bezorgdheid over de enorme hoeveelheid energie die nodig is om het centrum van stroom te voorzien – het equivalent van een kleine stad van 460.000 mensen.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment