Sekswerkers hebben het financieel moeilijk na sluiting van het coronavirus

Sekswerkers hebben het financieel moeilijk na sluiting van het coronavirus

De coronamaatregelen lieten velen achter sekswerkers met financiële problementerwijl anderen ondanks de risico’s illegaal bleven werken, blijkt uit een nieuw rapport van onderzoekers van het Erasmus Universitair Medisch Centrum en Soa Aids Nederland.

In totaal namen 300 sekswerkers deel aan het onderzoek gedurende de twee jaar van de pandemie.

De meesten – 65% – zeiden dat ze financiële problemen hadden na de sluiting van seksclubs en bordelen. Velen zijn noch in loondienst noch officiële freelancers en waren komt niet in aanmerking voor overheidssteun. In 2020 zei de helft van de sekswerkers in het onderzoek door te werken, een cijfer dat in 2021 opliep tot 90%.

‘Sommigen werkten uiteindelijk in meer risicovolle locaties omdat ze bang waren voor politiecontroles’, zegt onderzoeker Mariëlle Kloek. ‘Ze accepteerden ook klanten die ze normaal zouden hebben geweigerd.’

In totaal gaf 41% van de sekswerkers in het onderzoek aan te maken te hebben gehad met fysiek of seksueel geweld, vooral als ze jong zijn of in het buitenland zijn geboren.

Slechts een vijfde van hen deed aangifte bij de politie en slechts 4% deed daadwerkelijk aangifte.

De onderzoekers zeggen dat de coronaviruscrisis de risico’s van mensen in de prostitutie blootlegde en riepen de regering op om sekswerk net als alle andere ‘contact’-beroepen te behandelen als er weer een lockdown komt.

Nieuwe wetten

Het kabinet werkt momenteel aan nieuwe wetgeving die zowel de registratie als de vergunningverlening voor sekswerkers invoert. Velen zijn echter tegen de maatregelen uit privacy- of veiligheidsoverwegingen.

Als de wet van kracht wordt, komt ‘een deel van de coronavirussituatie terug’. zei Kloek. ‘Dus we moeten nu nadenken over hoe we dit gaan voorkomen.’

Website

Het onderzoek werd gepubliceerd op dezelfde dag dat een nieuwe website voor sekswerkers werd gelanceerd om hen te helpen potentieel problematische cliënten te identificeren.

UglyMugs.nl is gebaseerd op een Britse website en is opgezet door Soa Aids Nederland en sekswerkersorganisatie Proud met geld van het ministerie van Justitie.

‘Sekswerk wordt niet behandeld zoals elk ander beroep in Nederland’, zegt Simone Temming van Soa Aids Nederland. omroep NOS. ‘Ingewikkelde en repressieve wetten maken sekswerkers kwetsbaarder, en ze krijgen nog steeds te maken met geweld en stigmatisering.’

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment