Seksuele intimidatie, pesten en intimidatie zijn wijdverbreid op het werk: enquête

Seksuele intimidatie, pesten en intimidatie zijn wijdverbreid op het werk: enquête

Seksuele intimidatie, intimidatie, fysiek geweld en pesten zijn problemen die een op de vier mensen op het werk ervaart, volgens een nieuwe vragenlijst op arbeidsvoorwaarden.

Vrouwen hebben twee keer zo vaak te maken met ongepast gedrag als mannen, en mensen die in de zorg werken, hadden de meeste kans op problemen, zo bleek uit het onderzoek.

In totaal zegt 43% van de mensen die in de zorg werken te zijn gepest, bedreigd of voorgedragen, meestal door patiënten. Zorgvakbond NU’91 zei dat mensen die in verpleeghuizen of wijkzorgdiensten werken ‘letterlijk dicht bij hun patiënten staan, bijvoorbeeld als ze mensen wassen.

‘Sommige klanten zullen dit zien als een vergunning om ongepast te handelen’, zei een vakbondswoordvoerder tegen de omroep NOS. Mensen met dementie kunnen dit soort gedrag ook vertonen, zei hij.

De vakbond zei dat trainingen meer aandacht zullen moeten besteden aan het helpen van het personeel. ‘We moeten jonge mensen hierop voorbereiden, omdat patiënten ze uitkiezen om te zien hoe ver ze kunnen gaan’, zei hij.

Werkgevers moeten het personeel ook informeren over de bestaande protocollen met betrekking tot seksuele intimidatie door patiënten, zei hij.

In totaal meldde een op de vijf vrouwen onder de 26 jaar seksueel te zijn lastiggevallen op het werk, hetzij door een collega, klant of leerling. Dit is twee keer het landelijk gemiddelde.

Zo’n 50.000 werknemers tussen 15 en 75 jaar uit alle sectoren namen deel aan de jaarlijkse enquête. Het gaat over arbeidsveiligheid en arbeidsverhoudingen en -voorwaarden en wordt namens het ministerie van Sociale Zaken uitgevoerd door statistiekbureau CBS en onderzoeksinstituut TNO.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment