Scholen en banken versnellen integratie Oekraïense vluchtelingen

Scholen en banken versnellen integratie Oekraïense vluchtelingen

De eerste scholen voor Oekraïense kinderen die naar Nederland zijn gevlucht, hebben hun deuren geopend na een worsteling om leraren en lesmateriaal te vinden.

Enkele honderden kinderen zijn begonnen met lessen in speciale tijdelijke scholen voor nieuwkomers, die zijn opgezet om de vluchtelingen op te vangen die vorige maand zijn aangekomen.

De scholen zijn opgezet om te voorkomen dat het onderwijssysteem overbelast raakt, maar ook om begeleiding en ondersteuning te bieden aan kinderen die ontworteld zijn door de Russische invasie.

Afgelopen week is de eerste faciliteit geopend in Amstelveen, deze week zijn de lessen gestart in onder meer Arnhem, Ederveen, Eindhoven en Hengelo.

Ongeveer een derde van de lessen wordt in het Nederlands gegeven om de kinderen te helpen de taal snel te leren, terwijl nog eens een derde van hun schooltijd wordt besteed aan sport en activiteiten om hun geestelijk welzijn te ondersteunen.

Andere lessen worden in het Oekraïens of Engels gegeven, waarbij sommige scholen digitaal aansluiten bij klassen in Oekraïne om de band met het thuisland van de kinderen te behouden.

minister van onderwijs Dennis Wierma zei dat tijdelijke scholen de voorkeur hadden voor gezinnen die ‘zo snel mogelijk een zo veilig en normaal mogelijk leven moesten opbouwen’.

‘Deze tijdelijke onderwijsvoorzieningen zijn een belangrijke aanvulling op de bestaande scholen voor nieuwkomers’, zegt hij. ‘Ze laten Oekraïense kinderen weer les krijgen.’

De grootste uitdaging voor de scholen is het vinden van gekwalificeerd personeel op korte termijn. Eline van Haarlem, die betrokken was bij het opzetten van de school in Ederveen, vlakbij een militaire basis waar 950 vluchtelingen worden gehuisvest, vertelde het Financieele Dagblad ze had in 14 dagen een 12-koppig team van gepensioneerde leraren, freelancers, een maatschappelijk werker en een Oekraïense moeder samengesteld.

‘Er is nog steeds geen internet en ik weet niet wie morgen in welke klas les gaat geven, of hoeveel kinderen er zullen zijn’, zei ze. ‘Maar we hebben een gebouw, de studenten zijn hier en we hebben een team.’

Banken en lokale autoriteiten hebben ook regelingen getroffen voor Oekraïners om rekeningen te openen en geld over te maken vanuit het buitenland.

De Nederlandse Vereniging van Banken NVB en Betaalvereniging Nederland hebben een website opgezet met informatie en advies over het gebruik van het systeem.

Vluchtelingen die geen rekening kunnen openen, bijvoorbeeld omdat ze geen geldig paspoort hebben, kunnen bij hun gemeente een prepaid pinpas aanvragen waarmee ze een uitkering kunnen krijgen en geld kunnen uitgeven.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment