Schietpartij Peter R de Vries: Koning veroordeelt ‘aanval op vrije pers’

Schietpartij Peter R de Vries: Koning veroordeelt ‘aanval op vrije pers’

Televisieploegen op de plaats van de schietpartij. Foto: S Boztas

Koning Willem-Alexander onderbrak een staatsbezoek aan Duitsland om zijn ‘diepe schok’ te uiten over het neerschieten van journalist Peter R. de Vries in Amsterdam dinsdagavond.

‘We willen onze ontzetting duidelijk maken over de afschuwelijke aanval op Peter R. de Vries’, zei de koning in een geïmproviseerde toespraak tot verslaggevers in Berlijn. ‘We zijn diep van streek en wensen iedereen die hem na staat veel sterkte in deze moeilijke tijden.’

Later gaf de koninklijke familie een officiële verklaring af waarin de ‘diepe schok’ van de koning en koningin Maxima werd onderstreept door de aanval op De Vries, die vlak nadat hij omstreeks 19.45 uur een televisiestudio verliet, in het hoofd werd geschoten.

‘Journalisten moeten hun belangrijke werk vrij kunnen doen en niet bedreigd worden’, staat in de verklaring. ‘We voelen ons verbonden met iedereen die opkomt voor de vrije pers in ons rechtssysteem.’

Over de toestand van de 64-jarige journalist was woensdagochtend verder geen nieuws, nadat hij direct na de aanslag naar het ziekenhuis was gebracht. Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam zei dinsdagavond dat De Vries ‘vecht voor zijn leven’.

Bloemen op de plek waar De Vries het doelwit was: Foto: S Boztas

Drie gearresteerd

Politie arresteerde twee mensen na het stoppen van een auto op de A4 bij Leidschendam later op dinsdag, van wie er één mogelijk de schutter was. In Amsterdam is een derde persoon aangehouden.

De Gelderlander geciteerde politiebronnen twee van de verdachten waren mannen van rond de 20 en 30 jaar uit Tiel en Maurik, twee stadjes halverwege Utrecht en Arnhem.

De schokgolven van de aanval weergalmden door Europa, waarbij de voorzitter van het Europees Parlement, David Sassoli, het omschreef als een aanval op de ‘ruggengraat van de democratie’.

Lotte Leicht van Human Rights Watch noemde de gebeurtenissen ‘schokkend’, terwijl het in New York gevestigde Committee to Protect Journalists de Nederlandse autoriteiten opriep om te onderzoeken of De Vries ‘het doelwit was van zijn werk’ en ervoor te zorgen dat de aanvaller en het brein achter de aanslag gerechtigheid onder ogen zien.

‘Journalisten in de EU moeten misdaad en corruptie kunnen onderzoeken zonder bang te hoeven zijn voor hun veiligheid’, zei Tom Gibson, CPJ’s vertegenwoordiger van de Europese Unie zei:.

De mensenrechtencommissaris van de Europese Raad, Dunja Mijatovic, zei dat ‘alles moet worden gedaan’ om ervoor te zorgen dat de mensen die de schietpartij hebben gepland en uitgevoerd voor het gerecht worden gebracht.

Journalisten getarget

De schietpartij op De Vries is de laatste in een reeks aanslagen in Europa in de afgelopen jaren, gericht op journalisten die onderzoek doen naar georganiseerde misdaad en corruptie.

In 2017 werd onderzoeksjournalist Daphne Caruana Galizia gedood door een autobom voor haar huis in Malta. De 53-jarige een populaire blog gepubliceerd detaillering van beschuldigingen van geheime betalingen aan vooraanstaande politici door lobbyisten en de regerende Aliyeh-familie van Azerbeidzjan.

Het jaar daarop, de 27-jarige Slowaakse journalist Jan Kuciak en zijn verloofde, Martina Kusnirova, werden vermoord in hun huis in Bratislava. Kuciak werkte als verslaggever voor aktuality.sk over onderwerpen als corruptie, btw-fraude in de EU en pogingen van de Italiaanse misdaadorganisatie ‘Ndrangheta om de Slowaakse politiek te infiltreren.

Doodsbedreigingen

De Vries had doodsbedreigingen ontvangen van enkele van de meest beruchte criminelen van Nederland, waaronder Ridouan Taghi, die momenteel op proef samen met 16 andere mannen beschuldigd van het bestellen van zes moorden in de zogenaamde ‘Mocro maffia’ drugsoorlog.

De Vries had een uitnodiging aanvaard om kroongetuige Nabil B. te vertegenwoordigen, die ermee instemde om samen te werken met de autoriteiten nadat hij in januari 2017 betrokken was bij een foutieve identiteitsmoord.

De advocaat van B., Dirk Wiersum, was neergeschoten op zijn stoep in Amsterdam in september 2019, terwijl de broer van de getuige werd vorig jaar doodgeschoten door een huurmoordenaar die zich voordeed als sollicitant.

Peter R. de Vries in tv-programma De Wereld Draait Door

De Vries zou na de moord op Wiersum een ​​aanbod van politiebescherming hebben afgewezen omdat hij zijn contacten in de onderwereld niet zou kunnen onderhouden. Ook werkte hij aan een aantal cold cases en won hij een International Emmy Award voor zijn reportage over de verdwijning van de Amerikaanse toeriste Natalee Holloway op Aruba in 2006.

Heineken ontvoering

Hij maakte naam in de jaren tachtig door te berichten over de spraakmakende ontvoering van biermagnaat Freddy Heineken, maar kreeg later ruzie met de leider van de bende, Willem Holleeder, toen hij betrokken was bij een verfilming van de gebeurtenissen. in 2017 Holleeder krijgt drie jaar cel voor het uiten van doodsbedreigingen aan De Vries.

Premier Mark Rutte zei dinsdag in een televisieverklaring dat de aanslag op De Vries een ‘aanval op een dappere journalist’ was en ‘op vrije journalistiek die zo belangrijk is voor onze samenleving’.

De Amerikaanse ambassade in Den Haag omschreef het als ‘een aanval op een Nederlandse nationale held’ en ‘op de persvrijheid zelf’.

Jan Struijs, voorzitter van de Nederlandse politievakbond, vertelde het NOS Radio 1 Journaal dat de schietpartij een ‘aanval op ons rechtssysteem en onze democratie’ was en opriep tot een gezamenlijke strijd tegen de georganiseerde misdaad.

Gert-Jan Segers, leider van de ChristenUnie die partner was in de vorige coalitie, zei dat ondermijning van het staatsapparaat door criminelen een prioriteit moet zijn in de gesprekken om een ​​nieuwe regering te vormen.

‘Dit gaat echt over het rechtssysteem en de vrijheid zelf’, zei hij. ‘Je ziet hoe krachtig het is en hoe ver de invloed reikt. Ik vind dat het nog hoger op de agenda moet staan: meer geld en meer capaciteit.’

De extreemrechtse PVV-leider Geert Wilders, die journalisten een maand geleden nog omschreef als ‘uitschot’, zei op Twitter dat de aanslag ‘verschrikkelijk’ was.

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment