Sancties tegen Rusland zullen rimpeleffect hebben op Nederlandse superjachtindustrie

Sancties tegen Rusland zullen rimpeleffect hebben op Nederlandse superjachtindustrie

De oorlog in Oekraïne en sancties tegen Rusland zullen waarschijnlijk gevolgen hebben voor de Nederlandse superjachtindustrie, die de afgelopen jaren sterk afhankelijk was van Russische klanten.

vakblad Superjacht tijden zei dat Russische klanten goed waren voor 9% van de verkoop van luxe jachten en 13,2% van de boten langer dan 40 meter.

Tot de grootste leveranciers behoren Nederlandse fabrikanten zoals Heesen Yachts in Oss, Brabant, Damen Yachting in Vlissingen en Oceanco in Alblasserdam.

Het laatste bedrijf kwam onlangs in het nieuws voor het bouwen van een jacht van 127 meter voor Amazon-oprichter Jeff Bezos, dat zo groot was dat het bedrijf verzocht om tijdelijke ontmanteling van een historische brug in Rotterdam zodat het op zee kan worden afgeleverd.

Maar het verlies van Russische klanten zal een klap zijn voor botenbouwers zoals Heesen, dat momenteel de laatste hand legt aan een jacht van 100 miljoen euro in opdracht van de Azerbeidzjaanse zakenman Vagit Alekperov.

Alekperov, een voormalig plaatsvervangend minister van Olie en Gas in de Sovjet-Unie, is nu president van de Russische oliemaatschappij Lukoil, maar momenteel behoort hij niet tot de Russische zakenlieden en oligarchen op de sanctielijst van de Europese Unie.

‘Grote impact’

Heesen heeft ook boten gebouwd voor de Russische retailmagnaat Igor Kasaev en olie-exploratie miljardair Alexander Dzhaparidze en heeft twee Russen in de raad van commissarissen, volgens onderzoekswebsite Follow the Money.

Woordvoerster Sara Gioanola zei: ‘We maken ons zorgen over de huidige situatie. Het zal een grote impact hebben op de industrie.’

Damen Yachting werkt momenteel aan twee bestellingen voor Russische klanten en heeft eerder boten gebouwd voor Dzhaparidze en Oleg Tinkov, oprichter van de Tinkoff-bank, die vorig jaar veroordeeld voor belastingfraude in de VS.

Woordvoerder Robin Middel zei dat er recentelijk geen andere orders zijn binnengekomen uit Rusland en dat geen van de klanten van het bedrijf op de sanctielijst staat. ‘We zullen zien wat er gebeurt. We hebben te maken met schuifdeuren,’ zei hij.

Oceanco bouwde het Nirvana van € 290 miljoen voor bankier en kunstverzamelaar Vladimir Potanin, door Fortune aangehaald als de rijkste man van Ruslanddie voor het laatst werd gezien tijdens een cruise voor de kust van de Malediven.

Vaartuigen in beslag genomen

Sinds het begin van de invasie zijn verschillende Russische superjachten in beslag genomen door Europese havenautoriteiten. De door Oceanco gebouwde Amore Vero, eigendom van Igor Sechin, voorzitter van het Russische staatsoliebedrijf Rosneft, is vorige week aangehouden in de Franse haven van La Ciotat.

En de Dilbar, een jacht van 550 miljoen euro dat eigendom is van Alisher Usmanov, de in Oezbeekse geboren eigenaar van uitgeverij Kommersant, ligt momenteel gestrand in de haven van Hamburg, waar het een refit ondergaat.

De economische autoriteit van Hamburg ontkende berichten dat de boot in beslag was genomen, maar een woordvoerder vertelde Reuters: ‘Het is mij niet bekend dat er op dit moment een levering van het jacht aan de eigenaar gepland staat.’

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment