‘S Werelds langste fietsenbad op zonnepaneel opent in Utrecht

‘S Werelds langste fietsenbad op zonnepaneel opent in Utrecht

Foto: Provincie Utrecht

Wat wordt aangekondigd als ‘s werelds langste fietspad voor zonnepanelen ter wereld, is woensdag geopend in het dorp Maartensdijk, met de mogelijkheid om genoeg elektriciteit op te wekken om 40 huizen van stroom te voorzien.

Het 330 meter lange fietspad bestaat uit zonnepanelen bedekt met een beschermende glazuur en is een proefproject gesponsord door de provincie Utrecht en bouwbedrijf Strukton. ‘Als het goed uitpakt, gaan we er zeker meer leggen’, zegt provinciaal ambtenaar Arne Schaddelee.

De kosten van het project worden geschat op 1,3 miljoen euro, en dat maakt het momenteel te duur om de meeste speciale fietspaden te vervangen door zonnepanelen. Maar als het een succes blijkt te zijn, zal de prijs dalen bij massaproductie.

‘Deze pilot geeft de provincie de ruimte om nieuwe producten te ontwikkelen en te testen. En het Maartensdijk zonnepaneel fietsbad past in onze strategie om onze wegen en fietsbaden milieuvriendelijker te maken en minder fossiele brandstoffen te gebruiken’, aldus Schaddelee.

Er zijn nog twee fietspaden voor zonnepanelen in Nederland, een in Krommenie ten noorden van Amsterdam en één in Haaksbergen.

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment