Ruzie over het opruimen van drugsafval gaat door terwijl de vervuiling zich verspreidt

Ruzie over het opruimen van drugsafval gaat door terwijl de vervuiling zich verspreidt

Een onopgeloste ruzie over wie de rekening gaat betalen voor het opruimen van een enorme hoeveelheid drugsafval die in een natuurgebied in het Brabantse Halsteren is gedumpt, brengt het gebied nog meer risico op besmetting, melden Nederlandse media.

Het afval was afkomstig van een drugslab in de buurt van Bergen op Zoom, dat routinematig chemicaliën voor de verwerking van cocaïne in een nabijgelegen bos dumpte, wat resulteerde in zeker veertig containers vol verontreinigde grond.

‘Snelheid is van het grootste belang bij dit soort grote afvalstortplaatsen’, zegt bodemexpert Theo Edelman Trouw. ‘Elke keer als het regent, verspreidt de vervuiling zich via het grondwater… Het moet worden verwijderd voordat het nog meer schade aanricht.’

Een door de regionale milieudienst gestelde deadline van 15 februari is nu voorbij.

De sanering is complex en kostbaar omdat de verontreiniging tot zes meter diep is en in een gebied dat moeilijk toegankelijk is met zware machines.

Grondeigenaar Brabants Landschap zegt dat het onredelijk is om van hen te verwachten dat ze betalen voor de sanering, die in de tienduizenden euro’s zou lopen. Het wil een grotere bijdrage van het rijk en de provincie.

De eigenaren van het reservaat zeiden ook dat de man die de schuur verhuurde aan de drugsbende, van wie sommigen inmiddels zijn gearresteerd en in afwachting zijn van hun proces, uiteindelijk verantwoordelijk is.

Noord-Brabant is een centrum voor de productie van synthetische drugs, meldde het AD in 2020. In 2019 waren er in de provincie zo’n 25 drugslabs, 38 opslaglocaties en chemische stortplaatsen.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment