Rutte: verbod op Russische olie zou ‘enorme gevolgen’ hebben voor Europa

Rutte: verbod op Russische olie zou ‘enorme gevolgen’ hebben voor Europa

Premier Mark Rutte heeft de oproepen tot een verbod op de invoer van Russische olie en gas na de inval in Oekraïne afgewezen.

In een gezamenlijke persconferentie met zijn Britse en Canadese collega’sBoris Johnson en Justin Trudeau zeiden maandag in Londen dat Europa minder afhankelijk moet worden van Russische energie, maar dat een verbod ‘enorme gevolgen’ zou hebben.

De drie leiders sloten ook elke vorm van directe interventie van de NAVO om de invasie te stoppen uit, omdat het conflict zou escaleren.

‘Wat het westen kan doen, doen wij’, zei Johnson. ‘Wat we niet gaan doen, is militair ingrijpen in Oekraïne.’

De Oekraïense president, Volodymyr Zelenskyy, heeft de afgelopen dagen opgeroepen tot een wereldwijde boycot van alle Russische producten, inclusief gas en olie, om zijn economie onder druk te zetten.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Anthony Blinken heeft ook gezegd dat Amerika, dat minder afhankelijk is dan Europa van Russische invoer, had gesproken met Europese bondgenoten over ‘het vooruitzicht om de invoer van Russische olie te verbieden’.

Op dinsdag Rusland dreigde de gaslevering aan Duitsland af te snijden als het westen olie verbiedt, zou een beweging die volgens analisten de prijzen kan verdubbelen tot $300 per vat.

Rutte zei dat Europa haar afhankelijkheid van Russische fossiele brandstoffen ‘drastisch wilde verminderen’, maar zei dat ‘die afhankelijkheid op dit moment tot op zekere hoogte nog steeds aanwezig is’.

Interventie ‘te riskant’

Hij zei teleurgesteld te zijn dat de bestaande sancties nog niet ‘het gewenste effect’ hadden op Rusland, maar verwachtte dat ze de regering van Poetin uiteindelijk zouden schaden.

Rutte erkende dat het niet confronteren van Rusland betekende dat Oekraïne ‘voor een tijdje’ door oorlog zou worden geteisterd, maar sloot maatregelen zoals een no-flyzone boven Oekraïne uit die het conflict zouden doen escaleren.

‘We leveren humanitaire hulp, sturen defensieve voorraden en bieden logistieke hulp, maar we grijpen niet in. Dat is een te groot risico voor Nederland en de rest van de wereld.

‘Helaas betekent dat in de praktijk dat we deze verschrikkelijke beelden nog wel een tijdje zullen blijven zien.’

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment