Rutte is gehavend en gekneusd maar staat nog steeds; Wat de kranten zeggen

Mark Rutte arrives at parliament on Friday. Photo: Laurens van Putten ANP

De Nederlandse premier Mark Rutte is donderdag gehavend en gekneusd motie van wantrouwen maar hij staat nog steeds. ‘Ik blijf premier’, ‘zei hij, maar hoe realistisch is dat? Wat de kranten zeggen.

Rutte’s rol achter de schermen, zijn herhaalde ontkenningen over het standpunt van CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt en zijn late ‘ten onrechte herinnerde’ bekentenis maken het twijfelachtig dat hij opnieuw zal worden gevraagd om het kabinet te leiden, Trouw zei.

De grote vragen die na de paasvakantie beantwoord moeten worden, zijn hoe het formatieproces opnieuw opgestart kan worden en of Rutte de VVD vertegenwoordigt. De krant concludeerde dat dat in ieder geval de bedoeling van Rutte lijkt te zijn. ‘Maar zelfs als hij dat doet, is zijn autoriteit aangetast’, zei de krant.

Op de achterkant van de gebeurtenissen is parlementaire geschiedenis geschreven, de NRC gewezen. Door een debat te voeren over de mislukte pogingen om potentiële coalitiepartners te peilen, waarvoor geen officiële regels bestaan, stellen parlementsleden de grenzen voor toekomstige voelergesprekken. Dit omvat onder meer het eisen van de notities van de gesprekken en het persoonlijk verantwoordelijk stellen van de verkenners.

‘Kamerleden beperken de kronkelruimte voor Rutte en hebben een precedent geschapen voor toekomstige formaties’, aldus NRC.

De Volkskrant zei in zijn analyse dat hoewel Mark Rutte onderweg leek te zijn, hij met succes ‘de persoonlijke kaart’ had gespeeld.

In een zeldzame uitbarsting van humeur had Rutte het spreekgestoelte geraakt en gezegd: ‘Ja, er zijn fouten gemaakt, maar in dit land vergeven we elkaar meestal. Ik heb dit land door een economische crisis, een vluchtelingencrisis en een pandemie geleid. (..) Ik heb laten zien dat ik complexe problemen aankan. Heb ik er ooit een over je heen getrokken? Vraag uzelf af. Ik denk dat ik een reputatie heb als een betrouwbare partner. ‘

Ondanks vele harde woorden leken de nieuw aangestelde parlementsleden te beseffen dat het een brug te ver zou zijn om een ​​premier die onlangs de steun van zoveel kiezers genoot, de deur te wijzen, hoewel hij conciërge is, een brug te ver ‘, aldus de krant.

Sluwheid

‘Een vierde kabinet onder leiding van Mark Rutte is nog ver weg’, aldus de ADVERTENTIE zei in zijn analyse. Integriteit en Rutte gaan niet samen in het ja van veel niet-VVD-kiezers, aldus de krant. Rutte overleefde in de tien jaar dat hij premier was menige crisis ‘maar er bleef altijd een lichte sluwheid over.

‘Geheugenverlies, gebroken beloftes, achtergehouden informatie, documenten die pas verschijnen nadat Kamerleden en journalisten erop hebben aangedrongen …’ somde de krant de tekortkomingen van Rutte op. ‘En nu dit!’

Volgens de Telegraaf een kabinetsformatie zo ontsierd door controverse dat deze een zeer kleine kans op succes voorspelt voor een resulterend kabinet. ‘Het wordt een’ vechtkabinet ‘, met feesten elkaar voortdurend om de strot, aldus de krant.

De Financieele Dagblad voorziet het ‘einde van de hegemonie van Mark Rutte’ en wijst op de ernst van de zaak door de ‘doorgaans aanvaardbare’ SGP te noemen die de motie van wantrouwen tegen Mark Rutte steunde en het ‘een historische stap in het bestaan ​​van de oudste partij van het land’ noemde ‘.

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment