Rutte heeft spijt dat hij geen excuses heeft gemaakt voor het versoepelen van de coronaregels

Rutte heeft spijt dat hij geen excuses heeft gemaakt voor het versoepelen van de coronaregels

Mark Rutte wijst vrijdag vragen over de toekomst van Hugo de Jonge af. Foto: ANP/Phil Nijhuis

Premier Mark Rutte heeft zich verontschuldigd voor het te snel versoepelen van de coronaregels en het niet erkennen van de fouten van het kabinet vorige week op een persconferentie.

‘Wat we dachten dat mogelijk was, bleek niet te zijn’ zei hij na een weekend van kritiek aangezien het aantal dagelijkse besmettingen in een week tijd bijna vertienvoudigde.

Rutte en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge legden eind juni verschillende beperkingen opnieuw op, waaronder het heropenen van nachtclubs voor mensen die bij binnenkomst negatief testten.

De test voor het toegangssysteem had moeite om aan de grote vraag te voldoen en bleek onbetrouwbaar, waarbij sommige jongeren blijkbaar in staat waren om in nachtclubs te komen zonder een test te doen door de digitale QR-codes van hun vrienden te delen.

Op de persconferentie van vrijdag veegde Rutte vragen weg over de vraag of De Jonge in functie kon blijven als minister van Volksgezondheid.

‘Er zijn duidelijk fouten gemaakt, maar er is geen enkele reden voor een minister om af te treden. Het is een overdreven vraag,’ zei hij.

De Jonge hield ook vol dat het besluit om de regels op 26 juni te versoepelen, eerder dan oorspronkelijk gepland, destijds terecht was. ‘Twee weken geleden stonden alle seinen op groen’, zei hij.

‘Het aantal besmettingen daalde snel, evenals het aantal ziekenhuisopnames, en de vaccinatie ging – en gaat nog steeds – heel snel. Het was dus een logische keuze om de regels te versoepelen.’

Rutte verontschuldigde zich maandag tegenover journalisten voor een ‘slechte persconferentie’. ‘Je vroeg ons om zelfreflectie en het was fout van ons om die niet te geven.’

Zaterdag werden 10.345 nieuwe gevallen van coronavirus gemeld door het RIVM, tegen 1.125 een week eerder. Het aandeel positieve testen steeg in dezelfde periode van 4,8% naar 14,2%.

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment