Rutte: Europa moet zich loskoppelen van Russische ‘pijplijnpolitiek’

Rutte: Europa moet zich loskoppelen van Russische ‘pijplijnpolitiek’

Premier Mark Rutte heeft gezegd dat Europese landen na de inval in Oekraïne hun afhankelijkheid van Russische ‘pijplijnpolitiek’ moeten verminderen.

Spreken met een publiek van studenten aan de Sciences Po-universiteit in ParijsRutte zei dat de overgang naar andere energiebronnen, waaronder kernenergie, moet worden versneld om de afhankelijkheid van geïmporteerd gas uit Rusland te verminderen.

‘We kunnen momenteel niet zonder Russisch gas, en dat speelt Poetin in de kaart’, zei hij. ‘De Russen zijn meesters in het spel van pijpleidingpolitiek, waardoor ze een voet tussen de deur van Europa kunnen houden.

‘En de Russische agressie in Oekraïne en de stijgende energieprijzen raken ons allemaal in onze portemonnee.’

De toespraak werd gehouden tijdens een bezoek aan Parijs door een Nederlandse regeringsdelegatie, waaronder ook minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra, minister van Financiën Sigrid Kaag en minister van Defensie Kajsa Ollongren om de oorlog in Oekraïne en de vluchtelingencrisis te bespreken.

Rutte zei ook dat de oorlog de noodzaak had aangetoond om de Europese Unie en de NAVO te versterken om ‘onze landen en ons continent veilig’ te houden.

Hij prees de ‘opmerkelijke stap’ van Duitsland om 100 miljard euro extra aan defensie-uitgaven te besteden en wapens naar Oekraïne te sturen. ‘Het belang van deze verschuiving kan niet worden overschat’, zei hij.

Economische hervormingen

En Rutte herhaalde ook zijn oproep tot structurele economische hervormingen om de ‘trage’ economische groei aan te pakken en de staatsschulden te verminderen, zodat ‘onze eigen economieën op topconditie zijn’.

‘Het Covid-herstelfonds is de perfecte kans’, zei hij. ‘Voor het eerst is – mede dankzij Nederlandse inzet – financiële steun gekoppeld aan noodzakelijke hervormingen.’

Rutte zei ook dat Europa op technologisch gebied ‘een democratische alliantie moet aangaan’ met landen als de VS, Japan en Zuid-Korea om de halfgeleiderindustrie een boost te geven en ‘te voorkomen dat onze geavanceerde technologieën in verkeerde handen vallen’.

‘TDe Russische invasie van Oekraïne heeft Europa in een nieuw tijdperk van onzekerheid gestort’, zei hij. ‘We weten niet waar de Russische agressie zal eindigen aEn we weten niet wat de implicaties zullen zijn voor ons continent.

‘Maar we moeten er alles aan doen om de toekomst van Europa in eigen handen te houden.’

 

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment