Rutte en Hoekstra vertrekken dinsdag naar Oekraïne als spanningen escaleren

Rutte en Hoekstra vertrekken dinsdag naar Oekraïne als spanningen escaleren

Minister-president Mark Rutte en minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra vertrekken dinsdag naar Oekraïne voor wat volgens Rutte een ‘lang gepland’ bezoek aan Kiev is.

Het bezoek vindt plaats tegen de achtergrond van toenemende spanningen in de regio en wijdverbreide angst dat Rusland een invasie zou kunnen plannen, met 100.000 soldaten in het grensgebied.

‘Bovenaan op de agenda staan ​​natuurlijk de spanningen aan de oostgrens’, zei Rutte vrijdag na de wekelijkse persconferentie tegen verslaggevers. Het bezoek van de premier laat zien dat ‘het Westen zichtbaar betrokken is’, zei hij.

Rutte gaat maandag in gesprek met de Britse premier Boris Johnson en NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg om de situatie te bespreken.

‘We maken ons zorgen en zullen ons blijven inzetten voor dialoog en de-escalatie’, aldus Rutte. De boodschap aan Rusland van de NAVO en de EU is echter duidelijk, en als er nog meer agressie komt, zal dat ernstige gevolgen hebben, aldus Rutte.

Wopke Hoekstra was in Parijs op vrijdag voor besprekingen met de Franse regering over de situatie in Oekraïne en over handels- en andere kwesties.

Hoekstra zei eerder in januari dat Nederland welwillend zal kijken naar het verzoek als Oekraïne om hulp vraagt ​​bij de levering van defensieve wapens.

Nederland werkt ook aan het opzetten van een team van cyberexperts om Oekraïne te helpen bij het afhandelen van cyberaanvallen zoals die van vorige week, en stelt twee F-35 straaljagers ter beschikking aan de in Bulgarije gestationeerde NAVO-snelreactiemacht.

Het Kremlin heeft gezegd dat het de NAVO als een veiligheidsdreiging ziet en eist wettelijke garanties dat het bondgenootschap zich niet verder naar het oosten zal uitbreiden, ook niet naar Oekraïne.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

 

Leave a Comment