Rutte benadrukt opnieuw noodzaak afhankelijkheid van Russische olie en gas te verminderen

Rutte benadrukt opnieuw noodzaak afhankelijkheid van Russische olie en gas te verminderen

Premier Mark Rutte herhaalde zijn oproep aan de EU om minder afhankelijk te worden van Russische olie en gas, dit keer tijdens een bezoek aan Litouwen.

‘Die afhankelijkheid moeten we verminderen’, zei Rutte na een ontmoeting met de Litouwse president Gitanas Nauseda. ‘Het moet zo snel mogelijk gebeuren, maar het zal niet van de ene op de andere dag zijn.’

Nauseda van zijn kant zei dat zijn land de invoer van energie uit Rusland volledig wil stoppen en ‘een goed voorbeeld geven aan Europa’.

Rutte was in Litouwen als onderdeel van een tweedaagse rondreis langs landen aan de rand van het Oekraïense conflict.

Josep Borrell, hoofd buitenlandse zaken van de EU, zei maandag dat hij wil onderzoeken of de EU meer sancties kan opleggen aan Rusland, wat gevolgen kan hebben voor hun energie- en oliesectoren, waaronder een stopzetting van de olie-import.

Borrell zei dat hij van plan is dit met EU-leiders te bespreken, voorafgaand aan een bijeenkomst van de EU-ministers van Buitenlandse Zaken in Brussel.

kalkoen

Later op maandag reisde Rutte naar Polen waar hij Oekraïense vluchtelingen ontmoette en gesprekken voerde met de Poolse premier Mateusz Morawiecki.

Dinsdag is hij in Turkije voor een ontmoeting met president Recep Tayyip Erdogan. De twee zullen de oorlog in Oekraïne bespreken.

Rutte zei eerder dat Turkije, een NAVO-lid, enorm belangrijk is voor de verdediging van de oostflank. De bijeenkomst vindt plaats in het kader van de voorbereidingen voor de NAVO-top van donderdag.

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment