Russische MH17-getuigen dreigen uitgezet te worden nadat asielaanvraag is afgewezen

Russische MH17-getuigen dreigen uitgezet te worden nadat asielaanvraag is afgewezen

Foto: NBAAI via Onderzoeksraad voor Veiligheid

Twee Russische getuigen in de MH17-zaak riskeren uitzetting uit Nederland nadat de Nederlandse immigratiedienst hun asielverzoek heeft afgewezen.

Het stel vluchtte in 2016 naar Amsterdam na te zijn lastiggevallen door de Russische veiligheidsdiensten, de Volkskrant meldde. Hun beproeving zou zijn begonnen toen de vrouw haar baas het neerhalen van het vliegtuig hoorde vieren in een telefoongesprek op de dag van de crash.

Bijna 300 mensen kwamen om toen het vliegtuig op 17 juli 2014 boven Oekraïne werd neergehaald, op weg van Amsterdam naar Kuala Lumpur, van wie tweederde Nederlandse staatsburgers.

Een gezamenlijk onderzoeksteam (JIT), waaronder de Nederlandse politie en officieren van justitie, heeft geconcludeerd dat het is geraakt door een BUK-raket die is afgevuurd door pro-Russische separatistische troepen. Drie Russische militaire officieren en een Oekraïense staan ​​momenteel terecht in Nederland beschuldigd van het veroorzaken van de crash en het vermoorden van iedereen aan boord.

Het stel getuigde in 2019 voor het JIT over een gesprek op het werk op de dag van de crash. De vrouw, die door de Volkskrant de naam ‘Jelena’ kreeg, zei haar manager in zijn kantoor opgewonden te horen praten over een vliegtuigcrash.

Toen ze hem later vroeg wat er was gebeurd, antwoordde hij dat ‘de rebellen’ met succes een vliegtuig hadden neergehaald ‘met een Buk-raket’. Nadat duidelijk werd dat het vliegtuig een passagiersvliegtuig was, zei hij dat ze het gesprek moest vergeten.

Verduistering claims

In de daaropvolgende maanden werd Jelena’s echtgenoot, Igor genaamd, beschuldigd van het verduisteren van bedrijfsgeld, een weekend vastgehouden in een cel en ondervraagd door agenten van de Russische veiligheidsdienst FSB.

Jelena kreeg thuis bezoek van veiligheidsagenten die vroegen naar haar ex-vriend, die betrokken was bij het conflict in Oost-Oekraïne, en haar banden met Russische oppositiegroepen. In 2016 vloog het stel naar Amsterdam en vroeg asiel aan.

De IND wees de claim van Jelena af, mede omdat ze de Nederlandse autoriteiten pas meer dan twee jaar na aankomst in het land vertelde wat ze wist over MH17. Jelena zei bang te zijn dat de informatie die ze deelde met de IND niet veilig zou zijn.

De functionaris van het JIT benadrukte ook dat ze de details van haar getuigenis geheim moet houden, meldt de Volkskrant. Maar een asielrechter handhaafde de uitspraak van de IND en zei dat Jelena en Igor naar Rusland moeten worden uitgezet.

IND ‘onwetendheid’

Inlichtingendeskundigen die door de krant worden geciteerd, betwistten het oordeel van de IND dat het verhaal van het stel ‘niet geloofwaardig’ was, evenals de conclusie dat Jelena en Igor geen risico liepen op vervolging door de FSB als ze naar huis zouden terugkeren.

‘Ik herken maar al te duidelijk de naïviteit, of liever de onwetendheid, van de Nederlandse autoriteiten als het gaat om het begrijpen van deze machtsspelletjes’, zei een anonieme voormalig inlichtingenagent. ‘Ik vermoed dat de kans reëel is dat dit koppel ook in Nederland iets overkomt.’

Een andere bron dicht bij het onderzoek vertelde de krant dat het rationeel was voor Jelena om aan te nemen dat haar veiligheid in gevaar zou komen als ze de IND zou vertellen wat ze wist over het ongeval. ‘Dat verhaal is niet veilig bij de IND’, zegt de persoon tegen de Volkskrant.

De advocaat van het stel wil een nieuwe asielaanvraag starten. De IND en het OM wilden niet ingaan op de details van de zaak.

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment