Russen in Nederland laten zich intimideren door telefoontjes naar ‘loyaliteit’

Russen in Nederland laten zich intimideren door telefoontjes naar ‘loyaliteit’

Russische studenten en tenminste één wetenschapper in Nederland zijn telefonisch benaderd om te vragen naar hun loyaliteit in het conflict met Oekraïne, hebben de Nederlandse universiteitenorganisatie Universiteiten Nederland en het ministerie van Onderwijs bevestigd.

De bellers zeggen de Russische regering te vertegenwoordigen en willen weten of de persoon in kwestie de invasie van Oekraïne steunt. De universiteiten geven niet meer informatie om de mensen die de oproepen hebben gemeld te beschermen.

Een woordvoerder van de veiligheidsdienst AIVD zei dat de telefoontjes direct in verband kunnen worden gebracht met de invasie. ‘Russen in Nederland hebben toegang tot gratis media en hebben contact met familie en vrienden in Rusland. De kritiek die ze uiten is niet naar de zin van de Russische autoriteiten’, zei hij tegen de… Financieel Dagblad.

Geen van de mensen die werden gebeld, wilde de krant spreken, behalve één vrouw die zei dat ze gebeld werd toen ze na de invasie een Oekraïense vlag op Facebook had gezet.

‘Hij vroeg me of ik Oekraïne steunde. Hij was vriendelijk, maar in de context van de oorlog voelde ik me ongemakkelijk en geïntimideerd’, zei de vrouw, die anoniem wilde blijven.

Volgens het ministerie van Onderwijs zijn de incidenten ‘geen goed signaal’. ‘Mensen moeten in veiligheid en vrijheid kunnen studeren en onderzoek doen’, zegt een woordvoerder van het ministerie.

andere gevallen

Niet alleen studenten ervaren de ‘lange arm’ van de Russische autoriteiten.

De geestelijkheid van de Amsterdamse parochie van de Russisch-Orthodoxe Kerk verhuizen naar het Patriarchaat van Constantinopel, een andere beweging binnen de Oosters-orthodoxe kerken, vanwege bedreigingen van de Russisch-orthodoxe aartsbisschop in Nederland.

Vier priesters en de decaan namen de beslissing om te verhuizen omdat ze de steun van de Russische kerk voor de invasie van Oekraïne niet steunen. ‘Deze beslissing is buitengewoon pijnlijk en moeilijk voor alle betrokkenen’, zeiden de kerkelijke functionarissen vorige maand in een verklaring.

Dutch News kent ook een aantal Russische staatsburgers in Nederland die hebben gezegd dat ze bang zijn om over de oorlog te praten, of dat alleen anoniem zullen doen.

 

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment