Rusland zet Volkskrant-correspondent eruit, verbiedt hem tot 2025

Rusland zet Volkskrant-correspondent eruit, verbiedt hem tot 2025

Rusland heeft Volkskrant-correspondent Tom Vennink het land uitgezet op grond van ‘eerdere administratieve overtredingen’ papieren rapporten.

De verblijfsvergunning van Vennink is met onmiddellijke ingang ingetrokken en hij krijgt tot januari 2025 een verbod om Rusland binnen te komen. Vennink meldde zich sinds 2015 vanuit Rusland.

De Russische autoriteiten gaven geen verdere uitleg, behalve dat Vennink zich niet op zijn adres had ingeschreven na een bezoek aan een andere provincie in 2019, wat buitenlanders wel moeten doen. Hij kreeg hiervoor een boete en ook omdat hij de gouverneur van Chukotka geen toestemming had gevraagd om de provincie te bezoeken.

‘Het is ons een raadsel waarom dit plotseling wordt gebruikt als reden om hem uit te zetten. Nooit eerder was zoiets een probleem’, zegt Volkskrant-hoofdredacteur Pieter Klok.

Vennink, die woensdag in Nederland aankwam, zei ‘verbaasd’ te zijn over de verhuizing. ‘Russische journalisten hebben grote moeilijkheden ondervonden bij het uitvoeren van hun werk, maar als buitenlands correspondent ben ik de afgelopen zes jaar relatief vrij geweest om over Rusland en de Russen te berichten’, zei hij.

De interim-minister van Buitenlandse Zaken Ben Knapen noemde de stap ‘onaanvaardbaar’ en noemde persvrijheid ‘een groot goed’. Pogingen van de Nederlandse ambassadeur in Moskou om meer informatie te krijgen over de redenen voor de uitzetting liepen op niets uit, aldus Knapen.

De Volkskrant speculeert dat de stap een lik op stuk kan zijn voor het onderzoek naar de Russische rol bij het neerhalen van vlucht MH17 en de recente beslissing van een Nederlandse rechtbank om breng kunstschatten terug naar Oekraïne, niet Rusland.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment