Rusland niet komen opdagen bij hoorzitting ICJ over genocideclaim Oekraïne

Rusland niet komen opdagen bij hoorzitting ICJ over genocideclaim Oekraïne

Rusland kwam maandag niet opdagen voor de snelle hoorzitting bij het Internationaal Gerechtshof in Den Haag, dat Oekraïne heeft opgeroepen in een poging om het VN-orgaan ertoe te brengen de invasie een halt toe te roepen.

De Russische ambassade vertelde de rechtbank dat niemand de zitting zou bijwonen, maar gaf geen reden op. Rusland had dinsdag moeten reageren op de beweringen van Oekraïne.

De Russische president Vladimir Poetin heeft gezegd dat de Russische invasie van Oekraïne, of wat hij noemt een ‘speciale militaire operatie’, is om een ​​einde te maken aan de ‘genocide’ van de miljoenen mensen die in de regio’s Loehansk en Donetsk in Oekraïne wonen.

Oekraïne stelt dat Rusland het verdrag verkeerd heeft geïnterpreteerd en dat er geen bewijs is dat genocide heeft of zal plaatsvinden in Oost-Oekraïne, en beschrijft de bewering als ‘onzinnig en totaal niet ondersteund’.

Het wil dat het ICJ vaststelt dat ‘Rusland geen wettelijke basis heeft om in en tegen Oekraïne op te treden met het doel een vermeende genocide te voorkomen en te bestraffen’.

‘Het feit dat de Russische stoelen leeg zijn, spreekt boekdelen. Ze zijn niet hier in de rechtszaal: ze zijn op het slagveld en voeren een agressieve oorlog tegen mijn land’, zei de Oekraïense gezant Anton Korynevych tijdens de ochtendsessie.

De rechtbank zegt de afwezigheid van Rusland te betreuren en ‘zo snel mogelijk’ een beslissing over de zaak te nemen.

De zaak draait om een ​​verdrag uit 1948 over het voorkomen van genocide, dat zowel door Rusland als Oekraïne is ondertekend.

Het ICJ is de hoogste VN-rechtbank voor het oplossen van geschillen tussen staten en zaken duren meestal jaren om op te lossen. Het heeft echter wel een versnelde procedure om te kijken naar verzoeken om ‘voorlopige maatregelen’ zoals Oekraïne heeft gevraagd.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment