Rotterdamse burgemeester verontschuldigt zich voor rol stad in slavernij en kolonialisme

Rotterdamse burgemeester verontschuldigt zich voor rol stad in slavernij en kolonialisme

De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft zich formeel verontschuldigd voor de rol van stadsambtenaren in de slavernij in de koloniale tijd.

Tijdens de Internationale Dag van de Mensenrechten zei Aboutaleb dat de voorgangers van het stadsbestuur ‘een prominente rol speelden’ in het Nederlandse kolonialisme en de slavenhandel en slavernij.

‘Ze waren deels verantwoordelijk voor koloniale onderdrukking, van het Caribisch gebied en Afrika tot Indonesië’, zei hij.

‘Sporen van dit verleden zijn zichtbaar in de hedendaagse cultuur, architectuur en samenleving en voelbaar voor Rotterdammers met wortels in de voormalige koloniën. De gruweldaden en grove schendingen van de mensenrechten die daar hebben plaatsgevonden, hebben diepe wonden geslagen.’

Om het verleden onder ogen te zien was volgens de burgemeester grondig onderzoek nodig naar de rol van Rotterdam in deze geschiedenis.

In 2017 gaf de stad het Koninklijk Instituut voor Linguïstiek, Land en Volkenkunde (KITLV) de opdracht om de kwestie te onderzoeken en de resultaten werden in drie boeken gepubliceerd.

Uit dat onderzoek bleek dat tussen 1602 en 1795 de meeste bestuurders van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) en de West-Indische Compagnie (WIC) ook in de gemeenteraad zaten. De gemeente investeerde ook in deze handelsondernemingen en later in de particuliere slavenhandel en plantages.

Amsterdamse burgemeester Femke Halsema verontschuldigde zich formeel voor de rol van de hoofdstad in de slavernij in juli, tijdens de jaarlijkse Keti Koti-ceremonie die het einde markeert van het slavernijtijdperk.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment