Roetpieten nemen het over, blackface uit de gratie in de meeste dorpen en steden

Roetpieten nemen het over, blackface uit de gratie in de meeste dorpen en steden

De traditionele blackface Zwarte Piet verdwijnt snel van de Sinterklaasviering en de roetzwarte Pieten hebben nu de overhand, aldus onderzoek door de AD.

De krant vroeg Sinterklaascomités in meer dan 210 verschillende gemeenten naar hun plannen en ontdekte dat de blackface-versie was vervangen door roetzwarte Pieten in 123 steden en dorpen en door een combinatie van beide in 32.

Slechts 10 lokale autoriteiten vertelden het AD dat ze vasthielden aan de originele versie – gespeeld door blanke mensen in blackface-make-up, terwijl de rest nog geen besluit had genomen of weigerde te zeggen wat ze aan het doen waren.

In 2019, toen het AD het onderzoek voor het laatst uitvoerde, had de blackface Piet de overhand in 239 steden en dorpen en hadden er slechts 19 de overstap gemaakt.

‘Vorig jaar was de optocht digitaal en hadden we een paar roetzwarte Pieten om mensen aan het idee te laten wennen’, zegt een woordvoerder van de commissie op het Waddeneiland Terschelling. ‘Dit jaar schakelen we volledig over.’

Campagne

De campagne om van de blackface-make-up af te komen begon in 2011 met de lancering van de actiegroep Kick Out Zwarte Piet.

Amsterdam begon in 2014 met de introductie van roetpieten en dat jaar verscheen het populaire seizoenstelevisieprogramma Sinterklaasnieuws begon de traditionele versie uit te kijken. Sinds 2019 zijn alle Pieten op het programma en in Amsterdam roet.

In 2020 zei premier Mark Rutte ook dat zijn standpunt over Zwarte Piet had ondergaan ‘grote veranderingen‘. Rutte, die heeft toegegeven in het verleden Zwarte Piet te hebben gespeeld, vertelde Kamerleden dat hij verwachtte dat er over een paar jaar ‘bijna geen Zwarte Pieten meer zullen zijn’.

‘Dit is een volkscultuur die in de tijd verandert onder druk van het maatschappelijk debat’, zei de premier.

Sociale media

Vorig jaar zei Google dat het in de aanloop naar de Sinterklaasfeesten reclame verbood met zowel roetzwarte Pieten als de traditionele blackface-versie. En in de zomer van 2020 zei Facebook dat het blackface Piets zou verbieden van zijn sociale-mediakanalen als onderdeel van een beslissing om inhoud met ‘impliciete haatzaaiende uitlatingen’ zoals blackface of antisemitische stereotypen op wereldwijde schaal te blokkeren.

De Nederlandse online retailgigant Bol.com heeft ook alle afbeeldingen van Zwarte Piet die een stereotiepe karikatuur of mensen in volledige blackface-make-up laten zien, verboden.

De Sinterklaasfeesten beginnen dit jaar op 13 november.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment