Rode Kruis grijpt in bij vluchtelingencrisis, zet tenten op

Rode Kruis grijpt in bij vluchtelingencrisis, zet tenten op

Het Rode Kruis zette woensdagnacht tenten op naast het overvolle vluchtelingenopvangcentrum Ter Apel in een poging de herhaling van Scènes van dinsdagwaarin tientallen mensen in velden lagen te slapen omdat de locatie vol was.

In het geval dat de tenten niet nodig waren omdat de Veiligheidsraad Groningen in Heerenveen noodopvang had geregeld voor 100 mensen en het Rode Kruis voor het transport zorgde.

Het is een ‘dieptepunt’ voor Nederland ‘dat het Rode Kruis hiertoe gedwongen werd’, zegt directeur Marieke van Schaik van de organisatie tegen NOS.

‘Ik was daar rond 11.30 uur’, zei ze. ‘Ik zag een man in een rolstoel, gezinnen met kinderen wachtend op een minibus. Als we mensen overdag verplaatsen, is er plaats voor degenen die ‘s nachts aankomen. Het is een kwestie van voorbereid zijn.’

Momenteel komen er zo’n 200 mensen per dag aan in Ter Apel.

Het Rode Kruis en andere organisaties die vluchtelingen helpen, hebben lokale besturen ervan beschuldigd geen huisvesting te bieden en zeggen dat bedden die zijn georganiseerd voor Oekraïense vluchtelingen leeg worden gelaten.

‘De gemeente stelt geen plaatsen beschikbaar, of als ze dat wel zijn, voor twee maanden. En dan zitten we weer in dezelfde positie’, zei Van Schaik.

Junior minister van Justitie Eric van der Burg, verantwoordelijk voor vluchtelingen, hernieuwde woensdag de oproep voor meer locaties. Hij is van plan om vier regionale aanmeldcentra op te richten om Ter Apel te ontlasten, waar alle vluchtelingen zich moeten melden bij aankomst in Nederland.

Een van de redenen voor de crisis is het gebrek aan reguliere huisvesting voor vluchtelingen die verblijfsrechten hebben gekregen. Ongeveer 13.000 mensen die momenteel in vluchtelingencentra wonen, zouden in gewone woningen in de gemeenschap moeten leven.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment