RIVM ‘afgezwakt risico op coronavirusepidemie’ in februari 2020

RIVM ‘afgezwakt risico op coronavirusepidemie’ in februari 2020

Het RIVM wist al in februari 2020 dat een uitbraak van het coronavirus tot meer dan 30.000 doden zou kunnen leiden, blijkt uit documenten die zijn verkregen door actualiteitenprogramma Nieuwsuur.

Een nieuw opgezet responsteam waarschuwde op 9 februari dat ‘de impact van een nCoV-epidemie voldoet aan de classificatie van een ernstige of catastrofale bedreiging voor de nationale veiligheid’, maar de potentiële dreiging werd niet openbaar gemaakt.

Vier dagen later kwam het RIVM bijeen om een ​​scala aan mogelijke scenario’s op te stellen als de epidemie in de Chinese provincie Hubei zich zou uitbreiden naar Europa.

‘Worst case scenario: zes keer zo erg als seizoensgriep in aantallen doden’, concludeerde het. Een ernstige griepuitbraak veroorzaakt doorgaans ongeveer 6.000 doden.

Maar de volgende dag sloeg Jaap van Dissel, directeur infectieziektebestrijding van het RIVM, een andere toon aan toen hij een technische briefing in de Tweede Kamer toesprak. ‘In wezen is wat er in Hubei gebeurt gemiddeld vergelijkbaar met de huidige griepsituatie in Nederland’, zei hij.

Van Dissel maakte geen melding van een andere aanbeveling van de bijeenkomst, namelijk dat het ministerie van Volksgezondheid extra voorraden zuurstof en antivirale medicijnen zou moeten kopen, inclusief zuurstof voor mensen die herstellen van het virus buiten het ziekenhuis.

‘Zeer klein’ risico

Het RIVM reageerde op Twitter die zich zorgen maakten over toeristen uit China die het virus bij zich hadden met de geruststelling dat het ‘niet nodig’ was om bij hen weg te blijven omdat de kans op besmetting ‘heel klein’ was.

Op 24 februari, toen de eerste besmettingen werden bevestigd in Italië, vertelde Van Dissel aan Nieuwsuur dat Nederlandse wetenschappers zich concentreerden op het ‘indammen’ van het virus – om te voorkomen dat het vat kreeg – en dat er mitigerende maatregelen zouden worden overwogen als dat niet zou lukken.

Maar een dag eerder vertelde een medewerker van het RIVM in een e-mail aan collega’s dat ‘het zeer waarschijnlijk lijkt dat de eerste besmettingen binnenkort in Nederland zijn of er al zijn. En over de duur van de inperking kan ik wel speculeren, maar ik vrees dat het niet lang zal duren vanwege het grote aantal importen.’

‘Te ingewikkeld’

Op 25 februari waarschuwde een senior lid van het RIVM dat een epidemie ‘te complex en te groot’ zou zijn om door de overheid alleen aan te pakken en zei: ‘we moeten het als samenleving oplossen.’

‘We zijn sociale mensen met behoefte aan face-to-face en fysiek contact, maar we zullen dit moeten beperken en mogelijk voor een behoorlijk lange tijd (maanden in plaats van weken),’ zei hij.

Twee dagen later werd het eerste geval van coronavirus in Nederland bevestigd door minister voor medische zorg Bruno Bruins.

Het RIVM laat in een reactie aan Nieuwsuur weten dat er in de e-mailuitwisseling sprake was van ‘scenario’s, niet van voorspellingen’ en voegde daaraan toe: ‘Toen we meer kennis hadden opgedaan, hebben we ons advies vervolgens herzien.’

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment