Rekenkamer waarschuwt nieuwe regering voor doelstellingen en speciale fondsstrategie

Rekenkamer waarschuwt nieuwe regering voor doelstellingen en speciale fondsstrategie

Overheidsaccountants hebben bekritiseerde de plannen van het nieuwe kabinet om miljarden euro’s in speciale fondsen te stoppen die, zeggen ze, de uitgaven aan parlementaire controle onttrekken.

Als Kamerleden niets doen, verliest het parlement het zicht op een groot deel van de financiële strategie van de regering, wat ‘ondemocratisch en onwenselijk’ zou zijn, zegt rekenkamervoorzitter Arno Visser in een brief aan kamervoorzitter Vera Bergkamp.

De rekenkamer heeft kritiek op het gebrek aan transparantie van de overheid in de afgelopen jaren, maar zegt dat de situatie waarschijnlijk ingewikkelder wordt nu het kabinet voornemens is miljarden euro’s uit te geven via speciale financieringssystemen.

Deze omvatten een fonds van € 25 miljard voor het terugdringen van op stikstof gebaseerde vervuiling en € 35 miljard om klimaatverandering aan te pakken. Als deze fondsen eenmaal zijn opgericht, maken de plannen waarvoor ze betalen ‘geen deel meer uit van het jaarlijkse proces van goedkeuring en controle van de overheidsuitgaven door het parlement’, aldus de rekenkamer.

Kamerleden worden geïnformeerd over de bestedingen, maar hebben volgens Vissser geen invloed op de bestedingen en dat is onwenselijk vanuit het perspectief van een democratie.

Zorgen

Onafhankelijk Kamerlid Pieter Omtzigt zegt de zorgen van de rekenkamer te delen. ‘Het risico is dat lobbygroepen aanspraak maken op het geld’, zei hij. ‘Dan is het een kwestie van degenen die het hardst schreeuwen het geld krijgen.’

‘In principe zouden dergelijke uitgaven altijd aan het parlement moeten worden voorgelegd’, zei hij.

Ook heeft de rekenkamer het nieuwe kabinet opgeroepen om duidelijke doelen te stellen op alle beleidsterreinen waar zij spreekt van voortgang.

doelen

Het nieuwe kabinet is van plan ‘klimaatverandering tegen te gaan, de gezondheidszorg te verbeteren, de openbare veiligheid te vergroten, georganiseerde misdaad te bestrijden, gelijke kansen te verbeteren, belastingen te verlagen, armoede en schulden aan te pakken, onderwijs en innovatie te verbeteren en Nederland als vestigingsplaats te verbeteren. ,’ merkt de rekenkamer op.

‘Organisatie en informatie zijn daarbij cruciaal’, zegt Visser. ‘Daarom is het essentieel dat ministers duidelijkheid geven en concreet maken hoe ze het parlement inzicht gaan geven in de voortgang en realisatie van het beleid.’

Eerder deze week heeft de CPB macro-economische denktank, zei dat de regering ervan uitgaat dat een groot deel van haar uitgaven voor specifieke projecten eenmalig zijn, maar dat dit in werkelijkheid waarschijnlijk niet het geval is.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment