Regering zit op meer dan 32 miljoen onbruikbare Chinese gezichtsmaskers

Regering zit op meer dan 32 miljoen onbruikbare Chinese gezichtsmaskers

Zo’n 32,8 miljoen Chinese gezichtsmaskers, waarvan vele gekocht door het bedrijf van Sywert van Lienden, zijn niet geschikt voor gebruik in ziekenhuizen omdat ze niet voldoen aan de Europese kwaliteitsnormen.

De voorraad KN95-maskers is in totaal ongeveer € 70 miljoen waard, waarvan meer dan € 45 miljoen werd uitbetaald aan Van Lienden en zijn medewerkers.

Het landelijke consortium medische hulpmiddelen LCH, dat namens de overheid verantwoordelijk is voor de inkoop, gaat onderzoeken of de maskers buiten de zorg kunnen worden gebruikt, zegt een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid. Volkskrant.

De Europese Commissie stond het gebruik van de KN95 medische maskers toe op het hoogtepunt van de pandemie, maar vanaf 1 oktober worden deze niet meer verstrekt aan zorginstellingen.

Volgens de krant wist de LCH dat de toestemming van de EC tijdelijk zou zijn, maar kocht ze toch tientallen miljoenen van de nu verboden gezichtsmaskers, tegen het advies van professionele kopers in.

Ook adviseerden ze de deal met Van Lienden en zijn compagnons, die bleken te hebben verdiende miljoenen van de deal die volgens hen ‘geen winstoogmerk’ was.

Van Lienden zelf merkte op dat het ‘niets met ons te maken heeft, maar met de keuzes van het LCH die niet vooruitlopen op het inspectiebeleid’. Hij vertelde de krant ook dat de maskers bruikbaar zouden zijn ‘indien aangepast’.

Voorraad

Op dit moment zijn er nog zo’n 47 miljoen van de hoogwaardige FFP2 standaard mondkapjes op voorraad, waarvan 20 miljoen ook via Van Lienden zijn ingekocht. Al deze kunnen nog steeds worden gebruikt door gezondheidswerkers.

Nog eens 720 miljoen chirurgische maskers liggen in magazijnen, maar deze hebben een snel naderende houdbaarheidsdatum. Verwacht wordt dat tegen mei en juni 2022 zo’n 300 miljoen gezichtsmaskers onbruikbaar zullen zijn.

Gratis uitdelen is geen optie, zegt demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge, omdat het ‘de markt zou verstoren’ en dat zou kunnen leiden tot juridische stappen van leveranciers. Mondkapjes zijn weer verplicht gesteld in alle openbare gebouwen en winkels, maar ook op treinstations en luchthavens.

Het ministerie van Volksgezondheid probeert nu de maskers te verschuiven door ze aan een goed doel te schenken en ze in bulk in het buitenland te verkopen.

Ook medische handschoenen naderen hun gebruiksdatum, aldus de krant, terwijl tot nu toe ongeveer 4,1 miljoen Covid-zelftests zijn vernietigd omdat ze te oud waren.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment