Regering verlaagt energiebelastingen om stijgende gasprijzen te compenseren

Regering verlaagt energiebelastingen om stijgende gasprijzen te compenseren

Het kabinet verlaagt de energiebelasting met gemiddeld € 400 per huishouden per jaar, om de forse stijging van de energierekening te compenseren, zo besloten ministers tijdens de kabinetsvergadering van vrijdag.

Daarnaast wordt er zo’n 150 miljoen euro opzij gezet om de woningisolatie een boost te geven. Het geld wordt door gemeenten verdeeld in de vorm van vouchers waarmee mensen tochtstrips kunnen kopen en slimme energiemeters kunnen plaatsen.

Nog eens € 500 miljoen zal worden gebruikt om kleine bedrijven te compenseren in de vorm van lagere energiebelastingen.

In totaal kosten de maatregelen zo’n 3,2 miljard euro. De belastingverlagingen gaan in op 1 januari en hebben een looptijd van een jaar.

De stijging van de gasprijzen dreigde sommige huishoudrekeningen met wel 50 euro per maand te doen stijgen.

Tussen de 8% en 10% van de Nederlandse huishoudens heeft een energiecontract dat de komende drie maanden afloopt en nog eens 44% heeft een flexibel contract, waardoor hun betaling stijgt en daalt in lijn met de energieprijzen – meestal twee keer per jaar, in januari en juli.

De rest betaalt een vast maandelijks bedrag dat van tevoren is vastgesteld voor één tot drie jaar.

Ongeveer de helft van de Nederlandse energierekening bestaat uit overheidsheffingen: een basisenergiebelasting, een belasting om duurzame energieproductie te stimuleren en omzetbelasting. Ook de transportkosten maken een groot deel uit van de totale rekening.

De overheid heeft de energiebelasting gestaag verhoogd, met name op gas, om consumenten te stimuleren om te bezuinigen en hun huizen energiezuiniger te maken.

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment