Reclame voor junkfood verbieden en leeftijdsgrens invoeren, zegt CDA-instituut

Reclame voor junkfood verbieden en leeftijdsgrens invoeren, zegt CDA-instituut

Een verbod op reclame voor ongezond voedsel, prijsstijgingen en zelfs een verbod op fastfood voor kinderen behoren tot de suggesties van het wetenschappelijk instituut CDA om een ​​gezonde levensstijl te stimuleren.

Leefstijlgerelateerde ziekten werden een groter probleem tijdens de pandemie van het coronavirus, maar meer zorg, geld en personeel zijn niet de oplossing, het instituut zei in een nieuw rapport.

‘Ongezond voedsel is zo algemeen verkrijgbaar dat mensen onnodig ziek worden’, aldus het instituut.

Obesitas, diabetes, hart- en longaandoeningen en kanker behoren tot de ziekten die kunnen worden veroorzaakt door een ongezond voedingspatroon en kinderen raken op jonge leeftijd gewend aan het eten van ongezond voedsel, aldus het rapport.

Het rapport stelt grenzen aan de beschikbaarheid van fastfood, een verbod op het op de markt brengen van ongezonde producten, het maken van afspraken over het aanbod van goed voedsel en het stimuleren van de markt om veranderingen door te voeren door ongezond voedsel duurder te maken.

Het wil ook beter onderwijs voor kinderen, de invoering van schoolmaaltijden op het niveau van de basisschool, en stelt voor ‘te overwegen een minimumleeftijd voor fastfood in te voeren, vergelijkbaar met die voor alcohol en tabak’.

‘Het is cruciaal om ervoor te zorgen dat onze voedselvoorziening de gezondheid van mensen dient en dat de voordelen van industrieel, bewerkt voedsel worden weggenomen’, zegt auteur Gerard Adelaar.

Dit alles zou gepaard moeten gaan met een massaal publiciteitsoffensief om mensen aan te moedigen minder industrieel, ultraverwerkt voedsel te eten en een betere regulering van de industriële voedingssector, zei hij.

Reclameverbod

Vorige maand bleek dat junior minister van Volksgezondheid Maarten van Ooijen inieuwe wetten onderzoeken om gemeenten in staat te stellen de verspreiding van fastfoodketens en reclame voor junkfood te beperken.

Veel gemeenten hebben de overheid gevraagd om de juridische instrumenten te creëren om een ​​einde te maken aan de overbelasting in fastfoodrestaurants, waaronder Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag.

‘Ze zien dat vaak lege winkelruimtes vol staan ​​met fastfoodrestaurants en hebben daar gemengde gevoelens bij’, zegt Ruben van Dorssen, woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid.

‘Aan de ene kant doe je al dat werk met sportverenigingen, programma’s om mensen in beweging te krijgen en onderwijs op school, en aan de andere kant lopen kinderen door wijken waar enorm veel reclame en minder gezond aanbod is .’

 

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment