Rechtbank oordeelt dat niet-binaire persoon X kan zijn, zonder deskundig advies te geven

Rechtbank oordeelt dat niet-binaire persoon X kan zijn, zonder deskundig advies te geven

Rechters in Arnhem hebben geoordeeld dat een niet-binair persoon hoeft geen externe deskundige in te schakelen om te beoordelen of ze X in hun paspoort mogen hebben, in plaats van M of V.

De zaak werd aanhangig gemaakt door de 30-jarige Ryan Ramharak, die bezwaar maakte tegen de betrokkenheid van een therapeut of psychiater bij het proces.

De rechtbank oordeelde dat het individuele belang van Ryan bij wijziging van de geboorteakte zwaarder weegt dan het algemeen belang bij strikte handhaving van de huidige juridische situatie. Er is nu ‘maatschappelijke en juridische erkenning van een neutrale genderidentiteit’ en er zijn ‘wettelijke ontwikkelingen om deze erkenning om te zetten in wetgeving’, aldus de rechtbank.

Sinds 2018 is het mogelijk om een ​​X in een Nederlands paspoort te hebben en vorig jaar stemde het kabinet ermee in om de betrokkenheid van een externe deskundige te laten vallen voor mensen die overstappen van man naar vrouw en visa versa. Maar dat was niet het geval voor mensen die als X wilden worden vermeld.

‘Wat [officialdom] zegt, is dat uw woord niet genoeg is’, zegt Ramharak tegen de NOS. ‘Toch kan een psychiater niet in mijn hoofd kijken, maar kan hij alleen gebruiken wat ik hem heb verteld.’

D66-Kamerlid Lisa van Ginneken heeft nu wetsvoorstellen ingediend die een externe toetsing overbodig maken voor iedereen die als non-binair op de lijst wil staan. Volgend jaar dient ook een tweede rechtszaak in Zwolle.

Ramharak, die zes maanden zwanger is, is ook betrokken bij een ander juridisch geschil. ‘Ik zal als moeder worden vermeld op de geboorteakte, maar ik voel me geen moeder of vader, maar een ouder, Ramharak vertelde het AD eerder.

Ramharak zei dat ze hoopten dat de paspoortuitspraak de weg zou effenen om als ouder te worden genoemd op de geboorteakte van de baby.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment