Rechtbank oordeelt dat kinderen geen recht hebben op schoon water als ouders niet betalen

Rechtbank oordeelt dat kinderen geen recht hebben op schoon water als ouders niet betalen

Kinderen hebben thuis geen recht op water als hun ouders de rekeningen niet betalen, een Nederlander rechtbank heeft geoordeeld.

rechters in Den Haag vonden dat kinderrechten niet worden geschonden als een waterleidingbedrijf de levering afsluit.

Defence for Children en de Nederlandse mensenrechtenorganisatie NJCM hadden betoogd dat kinderen op grond van het VN-Verdrag inzake de Rechten van het Kind en het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens recht hebben op schoon water.

In een zaak die in 2020 begon, klaagden de organisaties twee waterbedrijven en de overheid aan, met het argument dat gezinnen met kinderen als rechtsbeginsel niet mogen worden afgesloten.

Jaarlijks worden 500 tot 750 gezinnen ontkoppeld wegens wanbetaling, soms ‘maanden tot jaren’, blijkt uit actualiteitenprogramma’s EenVandaag. Waterbedrijven beweren dat 80% van de tijdwordt er een schuldaflossingsplan gemaakt en wordt de levering de volgende dag weer aangesloten.

Defence for Children heeft betoogd dat kinderen het slachtoffer worden van schulden waarvoor zij niet verantwoordelijk zijn.

Maar na een rechtszaak van twee jaar oordeelde de rechtbank in Den Haag dat, hoewel het recht van een bepaald kind op schoon water zou kunnen worden geschonden als het van het water werd afgesneden, ‘dit over het algemeen niet onwettig is jegens kinderen’.

Jelle Klaas, een advocaat voor het NJCM’s project voor geschillen van algemeen belang, zei dat ze een beroep overwegen. ‘Op dit moment is het nog steeds mogelijk dat kwetsbare kinderen geen water hebben en de schadelijke gevolgen ondervinden’, zei hij in een… uitspraak.

PWN, een van de 10 Nederlandse waterbedrijven en genoemd in de rechtszaak, zei in a uitspraak dat er tijdens de pandemie geen huishoudens zijn afgesloten en dat zij vanwege privacywetten de huishoudenssamenstelling niet kent.

Betaalbaar

‘Elke persoon die wordt afgesneden, is er een te veel, en we doen het met pijn in ons hart’, aldus de organisatie. ‘Uiteindelijk is de betalende klant het slachtoffer van mensen die niet kunnen of willen betalen. Drinkwater is een basisbehoefte waar iedereen recht op heeft en we willen het voor iedereen betaalbaar houden.’

Een woordvoerder van Dunea, een ander bedrijf dat in de zaak wordt genoemd, zei spijt te hebben van elke ontkoppeling en ‘het overgrote deel is binnen 24 uur weer aangesloten’. Directeur Wim Drossaert zei in een verklaring dat het bedrijf verheugd is dat er duidelijkheid is en dat ‘als alle pogingen om contact op te nemen met een klant in gebreke, helaas [disconnection is] onze enige mogelijkheid om tot een betalingsregeling te komen.’

De Nederlandse regering heeft echter gezegd dat haar wanbetalingswetgeving bedrijven niet verplicht om water af te sluiten als mensen niet betalen en dat dit een beslissing is voor de waterbedrijven, die eigendom zijn van de lokale en provinciale overheid.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment