Rechtbank laat 15-jarig meisje vrij uit ‘onmenselijke’ beveiligde psychiatrische afdeling

Rechtbank laat 15-jarig meisje vrij uit ‘onmenselijke’ beveiligde psychiatrische afdeling

Een hamer in een rechtszaal.

Een 15-jarig meisje is door het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden vrijgelaten uit een beveiligde afdeling voor probleemjongeren vanwege de ‘inhumane situatie’ waarin ze leefde.

De rechtbank zei de situatie was onmenselijk omdat het meisje alleen medicijnen kreeg en in de twee jaar dat ze daar was geen serieuze behandeling had gehad.

Het meisje vertelde de rechtbank dat ze 22 uur per dag op haar kamer doorbracht, aan geen enkele activiteit deelnam en slechts sporadisch andere tieners zag.

De persvoorlichter van de rechtbank zei na het vonnis dat de beslissing ‘uitzonderlijk’ was, omdat plaatsing in een beveiligde eenheid zeer zelden vatbaar is voor beroep.

‘Dit meisje heeft problemen en ze verdient het om behandeld te worden. Maar de rechtbank heeft er rekening mee gehouden dat er ondanks een schorsing van twee jaar niets is gedaan om dit mogelijk te maken’, zei hij.

Het meisje werd in 2020 op de afdeling geplaatst na het ontwikkelen van gedrags- en drank- en drugsproblemen. In november vorig jaar werd het bevel voor het meisje om op de beveiligde afdeling te blijven, ondanks verzet van haar ouders, verlengd, maar met dien verstande dat er ‘dringend’ een oplossing voor haar situatie moest worden gevonden.

Dit besluit is nu teruggedraaid naar aanleiding van het beroep. De instelling heeft twee weken de tijd gekregen om een ​​geschikte plek te bedenken waar ze behandeld kan worden.

Campagne

De afgelopen maanden staat de geïnstitutionaliseerde zorg voor tieners volop in de schijnwerpers. Uit onderzoek van stichting Het Vergeten Kind (het vergeten kind) bleek in januari dat veel jongeren instellingen met ernstige trauma’s achterlaten.

Bovendien hebben meer dan 133.000 mensen een petitie ondertekend waarin wordt opgeroepen tot hervorming of sluiting van de instellingen.

En eerder deze maand namen jeugdmaatschappelijk werkers deel aan een demonstratie waarin de regering werd opgeroepen om de geplande bezuinigingen ongedaan te maken, de werkdruk te verminderen en de oplopende wachtlijsten aan te pakken.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment