Rechtbank beveelt Thierry Baudet om Holocaust-tweets over coronavirus te verwijderen

Rechtbank beveelt Thierry Baudet om Holocaust-tweets over coronavirus te verwijderen

Rechters in Amsterdam hebben de extreemrechtse Nederlandse politicus Thierry Baudet bevolen om tweets te verwijderen waarin hij de huidige coronavirusregels vergelijkt met de Holocaust, en om te stoppen met het gebruik van foto’s van de Holocaust om zijn punt te maken.

Twee joodse groeperingen en vier Holocaust-overlevenden spanden juridische stappen tegen Forum voor Democratie-leider Baudet nadat hij de vergelijking herhaaldelijk in het openbaar had gemaakt. Dit, aldus de organisaties, ‘is ernstig beledigend en onnodig kwetsend voor de vermoorde slachtoffers, overlevenden en familieleden’.

De rechtbank oordeelde dat, hoewel Baudets opmerkingen misschien niet bedoeld waren om de Holocaust te bagatelliseren, ‘door het coronavirusbeleid en de vervolging van de joden, die geen verband houden met elkaar, te vergelijken, hij impliciet bagatelliseerde wat er met de joden gebeurde’.

Tegelijkertijd creëerde Baudet een voedingsbodem voor antisemitisme, aldus de rechtbank.

Baudet kreeg de opdracht om de tweets te verwijderen of een boete van € 25.000 per dag te krijgen.

Drie uitspraken

De organisaties hadden drie uitspraken van Baudet naar voren gehaald. In een daarvan zei hij dat ‘de niet-gevaccineerden de nieuwe joden zijn, zij die wegkijken de nieuwe nazi’s’. Ook maakte hij een vergelijking tussen kinderen die niet naar een sinterklaasfeest konden omdat ze niet waren ingeënt en een jongen met een davidster op zijn rug in het getto van Lodz.

Bij het derde incident zei hij dat het ‘totaal ironisch’ was dat het voormalige concentratiekamp Buchenwald speciale maatregelen nam voor niet-gevaccineerden. ‘Hoe kunnen ze nog steeds niet zien dat de geschiedenis zich herhaalt?’ zei Baudet.

Ronny Naftaniel, van de Joodse groep CJO, zei na de uitspraak dat ‘het niet kunnen gaan naar een café vanwege persoonlijke keuze – niet gevaccineerd zijn – niet te vergelijken is met de moord op miljoenen mensen, gebaseerd op wie ze zijn’.

Hoger beroep

FvD zei in een reactie op Twitter dat het vonnis ‘hallucinerend’ was, terwijl Baudet zelf zei dat het ‘onbegrijpelijk’ was en retweette alle aantekeningen waarvan de rechtbank oordeelde dat ze moesten worden verwijderd. Op vrijdag verhuizen heeft hij ze allemaal verwijderd.

Baudet zei ook in beroep te gaan tegen de uitspraak.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment