Radboudumc pleit voor eerdere boostervaccins om druk zorg te verlichten

Radboudumc pleit voor eerdere boostervaccins om druk zorg te verlichten

Een verpleegster die een bejaarde een vaccin geeft

Het Nijmeegse opleidingsziekenhuis Radboudumc heeft de overheid opgeroepen om de uitrol van corona-boosterprikken te versnellen om infecties terug te dringen.

Chantal Bleeker, hoogleraar uitbraak van infectieziekten, zei dat de eerste week van december ‘te laat’ was om een ​​crisis in de gezondheidszorg te voorkomen, waarbij het aantal coronaviruspatiënten met ongeveer 35% per week steeg.

‘Er zijn vaccins op voorraad, dus laten we meteen handelen om eerder met boosters te beginnen’ vertelde ze aan De Gelderlander.

Nabijgelegen landen, waaronder Duitsland, het VK, België en Frankrijk, zijn al begonnen met het geven van boostervaccins aan mensen vanaf 50 jaar, maar in Nederland adviseerde de gezondheidsraad pas een week geleden een derde dosis voor 60-plussers.

Bleeker zei dat onderzoeken hadden aangetoond dat de effectiviteit van het vaccin de afgelopen maand was gedaald tot onder de 90% bij 70-plussers, wat waarschijnlijk zou verklaren waarom meer ouderen met Covid-19 naar het ziekenhuis werden gebracht.

‘In vergelijking met de leeftijdsgroep worden nog steeds veel mensen ernstig ziek’, zegt ze. ‘Dat willen we niet, vooral voor die mensen, maar ook vanwege de enorme druk op de zorg. Dat is een tweede belangrijke reden om die boosters te gaan geven.’

Ze voegde eraan toe dat de druk op het systeem werd verergerd door het hoge ziektecijfer onder het gezondheidspersoneel, dat 18 maanden lang keihard heeft gewerkt om patiënten tijdens de pandemie te behandelen.

‘Meestal is dat 6% tot 7%, maar op Covid-afdelingen en intensive care is dat opgelopen tot 15% tot 20%. We kunnen niet meer doen wat we deden tijdens de eerste golf van coronavirus omdat we ook de reguliere zorg draaiende willen houden. We moeten er alles aan doen om ervoor te zorgen dat iedereen toegang blijft houden tot zorg.’

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment