Racistische woningadvertentie zorgt voor rel in Medemblik

Racistische woningadvertentie zorgt voor rel in Medemblik

Een advertentie voor een huis met vier slaapkamers in de Noord-Hollandse stad Medemblik, waarin werd gezegd dat buitenlanders het onroerend goed van € 2.100 per maand niet konden huren vanwege het gemeentelijk beleid, heeft opnieuw de problemen benadrukt waarmee veel internationale arbeiders een huis vinden.

In de advertentie, die op verschillende huizensites verscheen, waaronder Funda, stond: ‘De gemeente Medemblik houdt niet van buitenlanders, dus dit huis is helaas niet voor jou. Er is een anti-immigratiebeleid’.

De gemeente reageerde woedend en noemde de advertentie ‘racistisch’. ‘We distantiëren ons van deze discriminerende en kwetsende taal en nemen juridische stappen’, zei een woordvoerster van de gemeente. ADVERTENTIE.

Vastgoedbedrijf Match Makelaar zegt de advertentie te hebben geschreven als reactie op het gemeentelijk beleid ten aanzien van seizoenarbeiders. Het huis in kwestie was de afgelopen zeven maanden verhuurd aan drie Britten en een Nederlander, maar ze kregen te horen dat ze moesten vertrekken omdat er volgens de gemeenteregels maar één huishouden in het huis mocht wonen.

‘In veel gemeenten is er discussie over huisvesting voor mensen die uit het buitenland komen werken’, zegt Denis Stello van Match Makelaars. ‘Daar wilden we de aandacht op vestigen. Veel bedrijven zijn wanhopig.’

Stello geeft toe dat het woord ‘anti-migrant’ verwarrend kan zijn geweest. ‘Het is maar net hoe je het woord ‘migrant’ interpreteert. Een vluchteling uit Syrië, of een blanke Engelsman die voor een Nederlands bedrijf werkt, het zijn allebei buitenlanders. Hoe moet je ze anders omschrijven? Wij zijn geen racisten en absoluut niet bang voor juridische stappen van de gemeente.’

Discriminatie

Onderzoek voor het ministerie van Binnenlandse Zaken eerder dit jaar ontdekte dat meer dan een derde van de verhuurmakelaars bereid is om mensen met buitenlandse namen uit te sluiten van de woningen die ze aanbieden, en discriminatie van potentiële huurders met buitenlandse namen komt vaker voor buiten de grote steden.

Ook buitenlandse studenten worden regelmatig geconfronteerd met ‘no internationals’ en ‘dutch only’ eisen in gedeelde huizen.

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment