Raadsleden Ter Apel roepen op tot actie nu vluchtelingencentrum overstroomt

Raadsleden Ter Apel roepen op tot actie nu vluchtelingencentrum overstroomt

Te veel asielzoekers verblijven in noodopvang naast aanmeldcentrum Ter Apel en dringende actie is nodig, zeggen gemeenteraadsleden tegen de omroep RTV Noord.

De noodhuisvesting – grote witte tenten – biedt plaats aan 125 mensen, maar meer mensen verblijven er regelmatig, zeggen lokale functionarissen.

Aanmeldingscentrum Ter Apel is het eerste aanspreekpunt voor alle asielzoekers als ze in Nederland aankomen en de tenten wachten terwijl ze worden geregistreerd en geïdentificeerd.

Het centrum sluit echter om 18.00 uur en degenen die over zijn, moeten tot de volgende dag in de tenten wachten. Hierdoor slapen tientallen mensen op veldbedden en stoelen en is de politie tot twee keer toe gedwongen in te grijpen, aldus RTV Noord. Acht mensen zijn gearresteerd voor het veroorzaken van de ongeregeldheden in de afgelopen week.

Een woordvoerder van de gemeente zegt het COA te hebben gevraagd om de situatie op te lossen en ervoor te zorgen dat de aantallen asielzoekers binnen de afspraken blijven.

Gemeenteraadsleden hebben de regering inmiddels aangeschreven dat ze de situatie op lokaal niveau niet meer aankunnen.

Het centrum verwerkt momenteel 1.200 asielzoekers per week, velen van hen de gezinsleden van mensen die al een vluchtelingenstatus hebben gekregen. Een jaar geleden meldden zich ongeveer 500 mensen per week bij centrum Ter Apel.

Familie

Vluchtelingenhulporganisatie Vluchtelingenwerk zegt tegen RTV Noord dat de immigratiedienst IND weet hoeveel visa er aan gezinsleden zijn verstrekt en beter voorbereid had moeten zijn op de toename.

Gezinnen van mensen die de vluchtelingenstatus hebben gekregen, moeten apart worden behandeld op een andere locatie, zegt woordvoerster Evita Bloemheuvel.

Er is ook een stijging van het aantal vluchtelingen dat naar Nederland komt, waarschijnlijk omdat reizen nu gemakkelijker is omdat de beperkingen voor het coronavirus worden versoepeld, zei ze.

Duizenden vluchtelingen die een verblijfsvergunning hebben gekregen, wonen momenteel nog steeds in vluchtelingencentra vanwege het tekort aan woningen in het hele land. Ook dit heeft impact op de aantallen en heeft geleid tot meerdere alarmcentrales wordt opgericht.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment