Raad van Europa klaagt Nederland aan wegens falen uitkeringsschandaal

Raad van Europa klaagt Nederland aan wegens falen uitkeringsschandaal

Nederland moet zijn wetgeving, uitvoering en jurisprudentie herzien om een ​​nieuw kinderbijslagschandaal te voorkomen, zo blijkt uit een vertrouwelijk rapport van de Europese mensenrechtenorganisatie Raad van Europa.

Het rapport, ingezien door Trouw en RTL Nieuws, is samengesteld door de gemeente Commissie van Venetië op verzoek van parlementsleden naar aanleiding van het schandaal waarin duizenden gezinnen ten onrechte werden beschuldigd van oplichting van de belastingdienst. Vervolgens moesten ze uitkeringen terugbetalen, wat veel acute financiële problemen veroorzaakte.

De gevolgen van het schandaal hebben uiteindelijk geleid tot de ineenstorting van de regering in januari van dit jaar.

Met name een cultuur van achterhouden van informatie en frustrerende pogingen tot informatieverzameling door parlementsleden die partijen in de coalitieregering vertegenwoordigen, kreeg bijzondere kritiek.

‘Het moet acceptabel en normaal zijn dat coalitieparlementariërs het parlement als instelling vertegenwoordigen en niet als ontrouw worden beschouwd als ze de parlementaire procedure in twijfel trekken’ trouw citeerde het rapport als te zeggen.

Voormalig CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt, die voorop liep in de strijd om gerechtigheid voor de ouders, was vaak gehinderd door het kabinet in zijn pogingen om tot de relevante informatie te komen.

Om de macht van het kabinet te beteugelen, moeten parlementsleden en parlementaire commissies meer geld en steun krijgen, aldus het rapport. Het in de grondwet verankerde recht op informatie van de leden van de Tweede Kamer moet ‘praktisch en effectief’ zijn, aldus de commissie. Het zei ook dat een minderheid van de parlementsleden voldoende zou moeten zijn om een ​​parlementair onderzoek in te stellen.

Informatie en kritiek moeten niet onder het tapijt worden geveegd, maar hun weg vinden naar het hoogste niveau, aldus de commissie.

Belastingkantoor

Inmiddels is het resultaat van een onderzoek naar de tekortkomingen van de Belastingdienst in het uitkeringsschandaal door twee onafhankelijke advocaten en gezien door de NRC staat op het punt om op de bureaus van parlementsleden te belanden.

Het laat zien dat details over problemen die burgers ervaren vaak bij de mensen blijven die de telefoonlijnen van de belastingdienst bemannen. Hun meerderen hebben hun meerdere keren verteld dat ‘dit de wet is en dat is alles’, zo citeerde de krant dat rapport.

Volgens het rapport is de cultuur van de belastingdienst er een van angst, waarbij medewerkers bang zijn hun baan in gevaar te brengen als ze de aandacht vestigen op misstanden en wandaden die ze hebben gezien.

Het rapport concludeert dat ‘de nadruk nog steeds ligt op het soepel uitvoeren van werkprocessen’ ten koste van het oplossen van problemen van mensen.

Ook het rapport van de Raad van Europa bekritiseerde de Tweede Kamer op dit punt door te weinig aandacht te besteden aan de uitgangspunten van redelijkheid en billijkheid bij het helpen opstellen van de uitkeringswetgeving.

Algoritmen en rechterlijke macht

Het gebruik van algoritmen en kunstmatige intelligentie is een ander gevaar voor de bescherming van burgers, aldus de raad. Het systeem dat werd gebruikt om vermeende fraudeurs in het uitkeringsschandaal te identificeren, was: Stopgezet in 2020 toen privacywaakhond Autoriteit Persoonsgegevens (AP) het als discriminerend bestempelde. .

Het rapport adviseerde een jaarverslag van de rechterlijke macht aan de regering en Kamerleden over mogelijke misstanden. Vorige week een commissie van rechters concludeerde dat ook rechters burgers in de steek hadden gelaten door bijna unaniem uitspraak te doen voor de belastingdienst toen vermeende uitkeringsfraudezaken voor de rechter kwamen.

Ondanks de kritische toon van het rapport zei de Raad vertrouwen te hebben in het vermogen van de regering om de noodzakelijke hervormingen door te voeren.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment