Quarantainekoppel wordt vervolgd in versnelde procedure: BNR

Quarantainekoppel wordt vervolgd in versnelde procedure: BNR

Een stel dat een quarantainehotel verliet nadat de vrouw positief testte op coronavirus en later werd opgepakt toen ze probeerden naar Spanje te vliegen, moet dinsdag voor de rechter verschijnen in een versnelde procedure. Nederlandse en Spaanse media verslag doen van.

Het stel zegt echter geen idee te hebben met welke aanklachten ze worden geconfronteerd en zegt dat er geen sprake van is dat ze ‘ontsnappen’ uit het quarantainehotel waar ze voor het eerst werden meegenomen.

Het stel, een Spaanse man en een Portugese vrouw, is vrijdag met een van de twee vluchten vanuit Zuid-Afrika in Nederland aangekomen. Iedereen op de vluchten werd getest op coronavirus en 61 van de 624 mensen aan boord waren positief.

De mensen met bevestigd coronavirus en hun partners werden naar het hotel in de buurt van de luchthaven gebracht waar ze in quarantaine werden geplaatst uit angst dat sommigen van hen de Omicron-variant van het virus bij zich zouden kunnen hebben. Van zo’n 14 van de 61 is nu bekend dat ze de nieuwe variant hebben.

Het paar heeft ontkend dat ze ‘willens en wetens anderen in gevaar zouden brengen’ en zeiden dat ze geen idee hadden wat de regels waren, kregen geen informatie en weigerden nog een PCR-test als extra controle. ‘De suggestie waaraan we zijn ontsnapt is belachelijk. We werden behandeld als honden’, vertelde Caroline Pimenta RTL Nieuws

Volgens de Spaanse krant De krant het paar vertrok met toestemming van de gezondheidsraad en politiefunctionarissen naar het hotel, en het hotel belde zelfs een taxi om naar Schiphol te gaan. BNR zei ook dat ze sindsdien meerdere keren negatief hebben getest op coronavirus.

Quarantaineverwarring en Schiphol-chaos

Hoewel er geen wettelijke grond is om quarantaine op te leggen, werd het vertrek van het stel gezien als een gevaar voor de volksgezondheid, waardoor de burgemeester van Haarlemmermeer de politie inschakelde.

Ze werden op Schiphol aangehouden en vervolgens overgebracht naar een ziekenhuis in Haren in Groningen, waar ze nu in een isoleercel op een tuberculoseafdeling liggen.

Een video die het stel heeft gemaakt, toont een kleine ziekenhuiskamer met twee bedden en een badkamer met stinkend water op de vloer.

Ook passagiers van de twee vluchten vanuit Zuid-Afrika hadden kritiek op de afhandeling van de situatie op Schiphol.

New York Times-journalist Stephanie Nolen beschreef de situatie op de luchthaven als ‘chaotisch’ met passagiers die bijna vijf uur moeten wachten om getest te worden in slecht geventileerde ruimtes en zonder eten en drinken en met passagiers die geen gezichtsmasker dragen. Eenmaal getest waren de resultaten niet toegankelijk, zei ze verder Twitter.

Anderen zeiden dat de informatie die ze kregen tegenstrijdig was. Terwijl gezondheidsraadswoordvoerder Harm Groustrat zei dat mensen die positief waren getest en een adres in Nederland hadden daar in quarantaine konden gaan, vertelde een passagier aan de Volkskrant dat ambtenaren van de gezondheidsraad alle besmette passagiers onder druk zetten om naar het hotel te gaan.

Het AD meldt ook dat een groep passagiers nu excuses en mogelijke compensatie eist van de luchthaven Schiphol, luchtvaartmaatschappij KLM en de regionale gezondheidsraad voor de chaos.

De situatie op Schiphol was een ‘superspreader event’ en mensen werden onmenselijk behandeld zonder toegang tot voedsel of water, vertelde Oscar van Overdam, die de brief namens de 12 mensen schreef, aan de krant.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment