PvdA-leider Lilianne Ploumen stapt op: ‘Leiderschap past niet bij mij’

PvdA-leider Lilianne Ploumen stapt op: ‘Leiderschap past niet bij mij’

PvdA-leider Lilianne Ploumen heeft aangekondigd dat ze na slechts 15 maanden opstapt.

De 59-jarige, die ook stopt als parlementslid, zei in een verklaring dat ‘het leiderschap van de partij past niet bij mij en dat betekent dat ik ben niet de ideale leider van onze partij.’

Het onverwachte vertrek van Ploumen komt een maand nadat de PvdA bescheiden winst boekte bij de gemeenteraadsverkiezingen, waaronder een grote stijging in Amsterdam, waar het GroenLinks en D66 voorbijstreefde om de grootste partij te worden.

Ze werd leider in januari 2021 nadat Lodewijk Asscher ontslag nam vanwege zijn afhandeling van het kinderopvangtoeslagschandaal, dat begon toen hij minister van Sociale Zaken was in het tweede kabinet van Mark Rutte. In 2017 had ze haar zetel behouden op basis van persoonlijke voorkeurstemmen nadat de PvdA was teruggebracht van 38 zetels naar een romp van negen.

Ploumen zei toen ze de baan aanvaardde dat ze ‘niet alleen een leider wilde zijn die Den Haag kan openstellen voor wat belangrijk is in dit land en de wereld, maar ook een vaardig debater in de Tweede Kamer. Ik denk dat ik me dat niet voldoende kan realiseren en daarom stop ik.’

GroenLinks-pact

Na de algemene verkiezingen van vorig jaar, toen de PvdA de negen zetels niet kon verbeteren, sloot Ploumen een pact met GroenLinks-leider Jesse Klaver waarin beide partijen volhielden dat ze alleen samen een coalitie zouden aangaan.

Het gevolg was dat beide partijen in de oppositie bleven nadat D66-leider Sigrid Kaag haar verzet tegen een tweede termijn bij de ChristenUnie (CU) had laten vallen. De andere twee coalitiepartners, VVD en CDA, noemden het idee van een vijfpartijenkabinet met PvdA en GroenLinks instabiel.

Ploumen zei dat de ‘samenwerking tussen de PvdA en GroenLinks in de toekomst breder en dieper zal worden’, maar NRC meldde dinsdag dat de toenadering spanningen binnen de fractie had veroorzaakt.

Vooral oudere PvdA-parlementsleden zouden ongelukkig zijn over de manier waarop de partij neigde naar de progressieve GroenLinks en weg van de extreemlinkse Socialistische Partij, terwijl ze ook beweerden dat recente successen bij de verkiezingen voor het Europees Parlement en de Amsterdamse gemeenteraad de partij lieten zien was sterk genoeg om alleen campagne te voeren.

Je hoort ze zeggen: “Zie je wel? Kiezers zijn niet geïnteresseerd in linkse samenwerking”, citeerde NRC een insider.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment