PvdA komt van achterstand om te winnen in Amsterdam, baan vrijmakend voor linkse coalitie

PvdA komt van achterstand om te winnen in Amsterdam, baan vrijmakend voor linkse coalitie

Met 85% van de stemmen geteld, wordt de PvdA, onder leiding van Mariolein Moorman, de grootste partij in Amsterdam, met een stijging van meer dan zes procentpunten tot 17%.

GroenLinks en D66, die naar verluidt in een nek-aan-nekrace verwikkeld zouden zijn, verloren allebei de steun. GroenLinks verloor 5,6% en staat nu op 14,8%, D66 daalt met 2,3% tot net geen 14%.

Desalniettemin betekenen de resultaten dat de drie partijen gemakkelijk een nieuwe coalitie kunnen vormen zonder de SP, wiens stemmen afbrokkelden tot 4,3%.

De VVD verloor marginaal tot 10,5%. De minderheidsgroep Bij1 en de dierenbescherming PvdD voegden beide stemmen toe en eindigden op iets minder dan 7%. Denk, nieuwkomer Volt, de rechtse JA21 en de SP maken kans op twee zetels in de raad van 45 zetels.

Het CDA, dat in de hoofdstad nooit goed presteert, en het extreemrechtse Forum voor Democratie kunnen er allebei een schrappen. Forum won in 2018 drie zetels in Amsterdam.

De opkomst in de hoofdstad was slechts 46%, vergeleken met 52% bij de laatste lokale verkiezingen vier jaar geleden.

 

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment