Psychiatrische problemen zijn goed voor 42% van de aanvragen voor arbeidsongeschiktheidsuitkeringen

Psychiatrische problemen zijn goed voor 42% van de aanvragen voor arbeidsongeschiktheidsuitkeringen

Ongeveer 40% van de mensen die een WW-uitkering van het UWV krijgen omdat ze door ziekte niet kunnen werken, heeft psychiatrische problemen, blijkt uit onderzoek van het CBS.

Uit het onderzoek, met cijfers uit 2020, bleek dat 365.000 mannen en 394.000 vrouwen aan het eind van het jaar een WW-uitkering kregen en dat 42% van hen een psychiatrische aandoening had.

Het aantal vrouwen met een uitkering was in 2015 groter dan mannen en valt samen met de stijging van het aantal werkende vrouwen, aldus het CBS. Vrouwen zijn vaker dan mannen niet in staat om te werken vanwege een depressie.

Op de tweede plaats op de lijst van veelvoorkomende redenen om aanspraak te maken op een arbeidsongeschiktheidsuitkering is spier- en botziekte, en ten derde problemen met het zenuwstelsel, de ogen of de oren.

De CBS-statistieken hebben betrekking op drie categorieën claims. Twee derde van de claims komt voor bij mensen die twee jaar arbeidsongeschikt zijn omdat ze ziek zijn en vervolgens worden overgeheveld naar de WAO. Bijna een derde van de uitkeringen gaat naar jongeren met een handicap, de rest naar zelfstandigen.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment