Psychiatrische patiënten ‘lijden’ aan lange wachttijden voor euthanasie

Psychiatrische patiënten ‘lijden’ aan lange wachttijden voor euthanasie

Psychiatrische patiënten lijden nodeloos en beroven zichzelf van het leven door de lange wachttijden voor de beoordeling van euthanasie.

Klinisch specialist Expertisecentrum Euthanasie, voorheen bekend als de Levenseindekliniek, zei dat mensen met psychiatrische aandoeningen gemiddeld twee jaar moesten wachten op de beoordeling van hun overlijdensverzoek.

Politieke partij GroenLinks heeft opgeroepen om het centrum 750.000 euro aan financiering te geven om de wachtlijst te verminderen.

‘Het is niet juist dat als mensen ondraaglijk lijden en geen uitzicht hebben op verbetering twee jaar moeten wachten voordat ze kunnen overgaan tot euthanasie’, zegt Kamerlid Corinne Ellemeet.

Woordvoerder Ronald Stael zei dat de faciliteit in Den Haag 3.300 verzoeken had ontvangen voor euthanasie sinds begin dit jaar, tegen 2.900 in 2020. De kliniek is opgericht voor patiënten van wie de huisarts hun verzoek om te overlijden niet in behandeling neemt.

‘We hebben niet genoeg psychiaters om al deze verzoeken te verwerken’, zei hij. ‘De wachttijd voor een psychiater bij het expertisecentrum om een ​​euthanasieverzoek in behandeling te nemen is opgelopen tot twee jaar.’

Volgens de Nederlandse wet kan euthanasie alleen worden verleend op verzoek van de patiënt, als een arts het ermee eens is dat hij ondraaglijk lijdt zonder uitzicht op verlichting. Ongeveer tweederde van de 7.000 mensen die jaarlijks door euthanasie overlijden, zijn kankerpatiënten.

Artsen zijn niet verplicht een verzoek om euthanasie in behandeling te nemen. Expertisecentrum Euthanasie zegt dat ongeveer een kwart van de doorverwijzingen afkomstig is van mensen met psychiatrische aandoeningen. In negen van de tien gevallen verandert de patiënt van gedachten en aanvaardt hij verdere behandeling of trekt hij zijn verzoek helemaal in,

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment