Protest en petitie roepen op tot betere bescherming tegen seksuele intimidatie

Protest en petitie roepen op tot betere bescherming tegen seksuele intimidatie

Vooraanstaande vrouwenorganisaties, bedrijven en vakbonden hebben een petitie opgezet voor: betere wetten om seksuele intimidatie op het werk te voorkomen, naar aanleiding van een Nederlandse ‘ik ook’ schandaal bij tv-talentenshow The Voice of Holland.

De 36 organisaties, waaronder vakbond de FNV, Rutgers campagnegroep seksuele gezondheid en reproductieve rechten en de Nederlandse Vrouwenraad, wil nieuwe wetten om ervoor te zorgen dat werkgevers preventieve maatregelen nemen tegen seksuele intimidatie en misbruik, met vertrouwenspersonen en procedures voor slachtoffers om probleemgedrag te melden zonder bang te zijn voor de gevolgen.

Ondertussen een ‘geen schuld, maar verandering‘ demonstratie en mars gepland voor Amsterdam op zaterdag is geweest verhuisd naar het Museumplein vanwege de verwachte grote aantallen demonstranten.

De openbare aanklager heeft vrouwen opgeroepen die seksuele intimidatie hebben ervaren tijdens hun optreden op The Voice om aangifte te doen bij de politie – in plaats van eigenaren van ITV te formatteren – na een explosief documentaire door BNNVARA jongeren YouTube-kanaal Boos.

Nog voordat het werd uitgezonden, was de populaire talentenjacht geschorstnadat beschuldigingen naar voren kwamen tegen bandleider Jeroen Rietbergen – die toegelaten hij had ‘seksueel contact’ gehad met vrouwen die bij de show betrokken waren. Ook coach en rapper Ali B werd beschuldigd van seksueel ongepast gedrag, iets wat hij en zijn advocaat Bart Swier met klem hebben weerlegd.

Een van de regisseurs van de show werd door 15 vrouwen genoemd als vermeende overschrijding van seksuele grenzen. Zanger Marco Borsato zou zes deelnemers, waaronder drie minderjarige meisjes, ongepast hebben aangeraakt. Zijn advocaten moet nog reageren.

Woede

De beschuldigingen hebben geleid tot een uitbarsting van woede, waaronder woede op mediamagnaat John de Mol, omdat hij de vrouw zelf de schuld lijkt te geven van de voortdurende seksuele intimidatie van vrouwelijke deelnemers.

De Mol vertelde de BOOS-documentairemakers in een interview dat ‘het bredere probleem is dat vrouwen dit soort dingen niet meteen melden’ vanwege ‘een soort schaamte’.

De opmerking leidde tot een paginagrote advertentie in het AD van de vrouwelijke medewerkers van Talpa, het productiebedrijf van De Mol, met de tekst ‘Beste John, het zijn niet de vrouwen die het probleem zijn.’

onwelkom

Vorig jaar nam de Amsterdamse oud-burgemeester Laurens Ivens ontslag na formele klachten dat hij seksueel ongepaste e-mails en berichten had gestuurd. Volgens de Wachtwoordwas hij in 2019 gewaarschuwd voor zijn gedrag, na meerdere klachten van vrouwelijke collega’s, en in 2020 waren er vijf klachten.

Burgemeester Femke Halsema vertelde de gemeente dat het niet mogelijk was om een ​​formeel onderzoek te starten totdat er formele klachten waren, in 2021. Uit dit onderzoek bleek dat Ivens gedragsrichtlijnen had geschonden, iets wat hij toegaf. Halsema zei te willen zorgen dat informele signalen in de toekomst kunnen worden onderzocht.

De nieuwe petitie en het protest zijn bedoeld om de bezorgdheid weg te nemen dat er onvoldoende bescherming is op de Nederlandse werkplek om ervoor te zorgen dat seksuele intimidatie en misbruik niet onder het tapijt worden geveegd, en dat slachtoffers problematisch gedrag kunnen melden zonder hun eigen carrière op het spel te zetten.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment