Proeverijen van kunstvlees zullen naar verwachting doorgaan, alleen op uitnodiging

Proeverijen van kunstvlees zullen naar verwachting doorgaan, alleen op uitnodiging

Van parlementsleden wordt verwacht dat ze stemmen voor een beweging op dinsdag om gecontroleerde proeverijen van laboratoriumgemaakt vlees door het publiek mogelijk te maken, wat volgens fabrikanten het begin kan zijn van het mainstream worden van het product.

De motie, geïnitieerd door VVD en D66, komt 10 jaar nadat de eerste kunstmatige hamburger, gekweekt uit 40 miljard runderstamcellen, werd gepresenteerd door de Nederlandse wetenschapper Mark Post.

Sindsdien hebben twee bedrijven in Nederland geëxperimenteerd met de technologie, maar tot nu toe zijn proeverijen, zowel door het publiek als door de ontwikkelaars zelf, illegaal in Europa. Frankrijk en Duitsland hebben echter smaaktesten toegestaan.

Kunstvleesmaker Daan Luining, die tien mensen in dienst heeft bij zijn bedrijf Meatable, zegt dat zijn product ‘echt vlees is, gekweekt uit dierlijke cellen, alleen hoeft het dier niet geslacht te worden’.

De meeste parlementsleden hebben gezegd dat ze de processen zullen steunen. D66-Kamerlid Tjeerd de Groot zei dat kunstvlees de weg vooruit is. ‘We hebben veel te veel vee. Dit is een mooi alternatief, met minder CO2, minimaal gebruik van land, water en minder dierenleed’, aldus De Groot RTL Nieuws.

VVD-Kamerlid Peter Valstar zei dat de proeverijen mensen bewuster maken van de mogelijkheden. ‘Dit is een geweldige Nederlandse uitvinding en zou wel eens een belangrijke voedselbron kunnen worden’, zei hij.

Valstar zei dat een wetswijziging nodig is om processen mogelijk te maken, zodat bedrijven niet naar het buitenland verhuizen. ‘Europese regels remmen ontwikkelingen in plaats van ze te stimuleren, terwijl de rest van de wereld onze uitvinding nu oppikt en ermee aan de slag gaat’, zei hij.

Bediening

‘We gaan niet op elke straathoek kraampjes neerzetten waar mensen kunnen snacken van kunstvlees’, zegt Luining. ‘De proeverijen zullen plaatsvinden onder strikte controles waarvoor het publiek zal worden uitgenodigd’, zegt Luining, die niet kan wachten om te ontdekken hoe zijn producten smaken.

Als de smaak eenmaal goed is, vraagt ​​Luining een vergunning aan bij de Europese voedselveiligheidswaakhond EFSA. ‘Ik hoop dat het product over een paar jaar in de supermarktschappen ligt’, zei hij.

Vorig jaar stak Hollywood-acteur Leonardo DiCaprio geld in het Nederlandse kweekvleesbedrijf Mosa Vleesgelanceerd door de uitvinder van het product Mark Post in 2013.

 

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment