Prijs gezichtsmaskers keldert na brandverkoop door Nederlandse overheid

Prijs gezichtsmaskers keldert na brandverkoop door Nederlandse overheid

De Nederlandse overheid lost miljoenen ongewenste mondkapjes af tegen zulke lage prijzen dat hun eigen leveranciers niet kunnen concurreren, meldt de Volkskrant maandag.

Ministers hebben geweigerd overtollige voorraden weg te geven omdat ze beweren dat dit de markt zou verstoren. Maar fabrikanten zeggen dat ze onlangs maskers hebben gekregen die ze eerder aan de overheid hebben verkocht voor een fractie van de oorspronkelijke prijs.

Fleur Bakker, van de Mondmaskerfabriek, zei: haar bedrijf had dozen met maskers uit Litouwen gekregen voor tussen de € 1,25 en € 2 voor een doos van 50 maskers via een Nederlandse tussenpersoon.

Nader onderzoek wees uit dat het dezelfde maskers waren die het Litouwse bedrijf vorig jaar voor ongeveer € 0,64 per doos van het overheidsinkoopbureau LCH had gekocht. Het bedrijf had contact gehad met de Mondmaskerfabriek toen het de voorraad kocht en vroeg om bewijs van herkomst.

‘De dealer had problemen met exporteren en had papierwerk nodig met onze gegevens om de maskers over de grens te krijgen’, zegt Bakker tegen de Volkskrant. De Mondmaskerfabriek had oorspronkelijk de maskers geprijsd tussen de € 4 en € 5 per doos, zei ze.

Eerder dit jaar reserveerde het ministerie van Volksgezondheid meer dan 300 miljoen persoonlijke beschermingsmiddelen, waaronder maskers, jassen, handschoenen en veiligheidsbrillen, voor verwijdering die het had gekocht voor naar schatting € 300 miljoen.

Betwiste prijs

Een woordvoerder van het ministerie bevestigde dat een partij van 48 miljoen chirurgische maskers geleverd door de Mondmaskerfabriek was doorverkocht aan een bedrijf in Litouwen, maar betwistte de door Bakker opgegeven prijs van 64 cent per doos.

‘We verkochten tegen marktconforme tarieven’, zegt de woordvoerder, eraan toevoegend dat LCH niet wist dat de maskers in Nederland te koop werden aangeboden. ‘We zullen er goed naar kijken’, zei hij.

Lemoine Holland, een andere Nederlandse maskerfabrikant, zei dat het zijn eigen maskers te koop had aangeboden door Franse en Aziatische leveranciers die ze van LCH hadden gekocht.

Manager BJ Hudelpohl zei dat hij ook contact had met de leveranciers over documentatie toen ze de voorraad kochten. ‘Ik heb ze terugverwezen naar het LCH. We zijn begonnen met het maken van maskers om de overheid te helpen. We wilden van de maskers geen commerciële operatie maken.’

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment