Premier ontkent liegen, maar wil niet onthullen wie hem heeft gewaarschuwd voor de reactie van Omtzigt

Mark Rutte tijdens het debat. Foto: Robin Utrecht ANP / HH

Minister-president Mark Rutte vocht donderdagmiddag voor zijn politieke leven nadat bleek dat hij tijdens kabinetsvormingsgesprekken had gewezen op de mogelijkheid van een andere baan voor een zeer kritisch CDA-Kamerlid.

Het parlementaire debat van donderdag over het coalitiedebacle begon en werd vervolgens opgeschort nadat bleek dat Rutte het standpunt van de uitgesproken christendemocraat Pieter Omtzigt alsnog met ambtenaren had besproken.

Rutte zei eerder dat hij niet verantwoordelijk was voor de suggestie dat Omtzigt elders een baan zou kunnen krijgen in een gesprek met de twee door het parlement aangestelde scouts om mogelijke coalities met partijleiders te beoordelen.

De opmerking was gemaakt op aantekeningen van scout Kajsa Ollongren en zichtbaar voor de pers toen ze het parlement verliet nadat ze vorige week positief was getest op coronavirus.

De notitie impliceerde dat Omtzigt – een fervent criticus van de huidige coalitieregering – misschien een andere baan aangeboden zou krijgen om hem uit het parlement te krijgen. Maar het feit dat een individueel parlementslid werd genoemd in de coalitiegesprekken, en door een andere partijleider, zou zeer controversieel zijn en zou kunnen worden gezien als een poging om hem het zwijgen op te leggen.

Rutte, die ontkende te liegen, vertelde Kamerleden dat hij er in een vroege ochtend telefoontje aan was herinnerd dat hij het was die de naam van Omtzigt noemde in gesprekken met Ollongren en Annemarie Jorristma vorige week.

‘Vanmorgen werd ik gebeld door iemand die zei dat ik de naam van Pieter Omtzigt toch had genoemd’, zei Rutte tegen Kamerleden. ‘Maar ik ga mijn bronnen niet noemen.’

Andere partijleiders kregen pas om 9.30 uur de notities van hun ontmoetingen met Ollongren en Jorritsma.

Aan het liegen

Kamerleden uit het hele politieke spectrum beschuldigden Rutte ervan te liegen of een zeer slecht geheugen te hebben.

D66-leider Sigrid Kaag zei tijdens het debat dat er een patroon zit in de vergeetachtigheid van Rutte. ‘Hoe kan dit gebeuren en hoe kun je, als mogelijk de langstzittende premier, het vertrouwen terugwinnen’, zei ze.

De opmerkingen van Rutte, zei ze, ‘zijn niet goed, en niet goed is een understatement’.

Jesse Klaver, leider van GroenLinks, zei dat het ‘heel toevallig’ is dat Rutte altijd zegt dat hij zich in een moeilijke situatie niets kan herinneren.

Commentatoren in Den Haag suggereren nu dat Rutte geen andere keus heeft dan af te treden als interim-premier. Hij wordt later op de avond ook geconfronteerd met een motie van wantrouwen.

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment