Populariteit VVD onveranderd in laatste peilingen, D66 en CDA dalen

Populariteit VVD onveranderd in laatste peilingen, D66 en CDA dalen

Het lot van regeringspartij D66 stortte in de laatste peiling van peilingen maar de populariteit van Mark Rutte’s rechtse VVD blijft onveranderd, ondanks een half jaar coalitieoverleg.

De nieuwe peiling, een amalgaam van drie verschillende opiniepeilingen, zegt dat de VVD 34 tot 38 zetels zou winnen als er morgen algemene verkiezingen zouden zijn, waardoor de partij 23% tot 25% van de stemmen zou krijgen. Het feest won 34 zetels bij de algemene verkiezingen van maart.

D66, die na de stemming in maart met 24 parlementsleden als een van de grote winnaars naar voren kwam, zal nu slechts tussen 14 en 20 winnen, zo blijkt uit de peilingen. Dat zou de partij weer op de derde plaats zetten achter de extreemrechtse PVV die op 17 tegen 20 staat.

Politicoloog Tom Louwerse, die de peiling samenstelt, zegt dat D66 al een tijdje steun verliest en dat dit zo blijft, ook al stemde de partij ermee in om gesprekken te starten over de herlancering van de huidige coalitie. Ook de steun voor partijleider Sigrid Kaag is ingestort.

Ze nam onlangs ontslag als minister van Buitenlandse Zaken nadat ze de schuld op zich had genomen voor de chaotische evacuatie van Kabul. Maar haar besluit om de besprekingen met de huidige coalitie te hervatten in plaats van te streven naar een meer naar links leunend kabinet, zoals gehoopt, heeft haar ook steun gekost.

De grootste tegenvaller is echter voor de christen-democraten. Ze wonnen in maart 15 zetels, maar zouden nu tussen de vijf en negen winnen. De positie van ChristenUnie, de vierde coalitiepartner, is nagenoeg ongewijzigd.

De vier partijen die betrokken zijn bij het coalitieoverleg gaan zich vanaf deze week focussen op beleidskwesties. Het kabinet treedt sinds januari op als conciërge nadat het ontslag heeft genomen vanwege het kinderbijslagschandaal.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment