Pluimveehouders moeten kippen binnen houden vanwege uitbraak vogelgriep

Pluimveehouders moeten kippen binnen houden vanwege uitbraak vogelgriep

Alle pluimveehouders in Nederland hebben de opdracht gekregen om hun vogels binnen te houden na een uitbraak van de zeer besmettelijke vogelgriepstam op een biologische pluimveehouderij in Flevoland.

Alle 36.000 kippen op boerderij Zeewolde werden vernietigd om verspreiding van de ziekte te voorkomen.

Minister van Landbouw Carola Schouten de maatregel opgelegd met onmiddellijke ingang vanaf dinsdag 12.00 uur vanwege een toename van het aantal dode wilde vogels in het noorden van het land en ook meldingen van dode vogels uit Duitsland.

Er zijn nog zes pluimveebedrijven binnen drie kilometer van het getroffen bedrijf die ook worden gecontroleerd op vogelgriep, terwijl het transport van pluimvee, eieren, mest en voer is verboden.

Ambtenaren hopen dat door het binnenhouden van pluimvee wilde vogels de ziekte niet kunnen overdragen op andere boerderijen. Ook dierentuinen, kinderboerderijen en mensen die als hobby vogels houden, zullen moeten oppassen dat er geen contact wordt gemaakt met wilde vogels en hun uitwerpselen.

De laatste keer dat de overheid boeren moest opdragen pluimvee binnen te houden was in oktober 2020. Het duurde zo’n acht maanden voordat de maatregel werd opgeheven, maar ook toen sluiten experts niet uit dat het virus nog steeds vogels in het wild treft.

 

Disclaimer:

Tipmaatregelen.nl is geen eigenaar van de informatie op deze website, wij verstrekken de informatie die al beschikbaar is op internet. Voor eventuele steengroeven wordt Disclaimer verzocht vriendelijk contact met ons op te nemen – tipsmaatregelen@gmail.com Of https://tipsmaatregelen.nl/contact/ Bedankt

Leave a Comment